ВЕЧЕРАС ДИРЕКТАН ПРЕНОС 96. ДОДЕЛЕ ОСКАРА Ево које оскаровске кандидате ћемо премијерно гледати на РТС

„Путовање почиње!” порука је која прати овогодишњу свечану доделу Оскара, у луксузном здању холивудског Долби театра са 3.400 званица, које ће гледати стотине милиона гледалаца широм света како би сазнали која прошлогодишња филмска путовања су била најуспешнија. Комичар Џими Кимел водиће ову манифестацију четврти пут.
Oskar Tanjug AP Photo Chris Pizzello
Фото: Oskar Tanjug AP Photo Chris Pizzello

Церемонију 96. доделе Оскара гледаоци РТС-а могу пратити у недељу, 10. марта на првом програму РТС од поноћи. Сутрадан, у понедељак, 11. марта на РТС 2 од 20 часова, биће емитована скраћена верзија преноса.

Хрватска радио-телевизија 10. марта на првом програму од 23.30 часа, директно ће преносити 96. доделу најпрестижније америчке и светске филмске награде Оскар. Коментатори у ХРТ-овом студију су већ искусни и уиграни тим; филмски критичар Бошко Пицула, Алемка Лисински, филмска критичарка и комуникацијска стручњакиња те модни аналитичар и филмски зналац Ненад Коркут. Богат вишесатни програм на ХРТ 1 посвећен овогодишњој додели Оскара састоји се од уводног прилога, црвеног тепиха и самог преноса доделе награда. Свечаности претходи долазак званица на црвени тепих међу којима су и позната имена у улогама најављивача појединих категорија.

Ове године филм Кристофера Нолана „Опенхајмер” води са 13 номинација, а у стопу га прати остварење Јоргоса Лантимоса „Јадна створења” са 11 номинација. Следећи у низу је филм „Убиства под цветним Месецом” са 10 номинација, а тек онда на ред долази филм „Барби” са 8 номинација за овогодишњег Оскара.

У категорији најбољи филм ове године номиновани су: „Америчка фикција”, „Анатомија пада”, „Барби”, „Бартонова академија”, „Убиства под цветним месецом”, „Маестро”, „Опенхајмер”, „Прошли животи”, „Јадна створења” и „Зона интереса”.

Први пут у историји Оскара, чак два наслова су истовремено номинована у категорији најбољег међународног филма и за најбољи филм, а у оба је у главној женској улози Сандра Хилер („Зона интереса”, „Анатомија пада”). Сви радови номиновани у категорији најбољег филма, осим „Убиства под цветним Месецом” имају номинацију и у једној од две сценаристичке категорије, а за свој рад за Оскара номиновани су и сценаристи драме „May December”. Осим Кристоферу Нолану и Мартину Скорсезу, награда за најбољу режију може припасти и Јоргосу Лантимосу, Џастин Триет или Џонатану Глејзеру. Грета Гервинг није на овој листи баш као што Марго Роби није номинована за најбољу глумицу што је било велико изненађење. За ову титулу фавориткиње су Ема Стоун („Јадна створења”) и Лили Гледстон („Убиства под цветним Месецом”) која је и прва америчка Индијанка предложена у овој категорији. Пред њих номиноване су и Анет Бенинг, Сандра Хилер и Кери Малиган. У категорији за најбоље главне мушке улоге фаворити су Килијан Марфи („Опенхајмер”) и Пол Ђамати („The Holdovers”), а номиновани су још и Бредли Купер, Колман Доминго, и Џефри Рајт.

Оскарима за најбоље споредне улоге најближи су Дивајн Џој Рандолф („The Holdovers”) и Роберт Дауни Џуниор („Опенхајмер”) којима конкуришу, међу осталима, двоструки оскаровци Џоди Фостер („Нyад”) и Роберт Дениро („Убиства под цветним Месецом”). И ове године пажњу изазива петнаеста номинација за композиторку Дајен Ворен за најбољу изворну песму из филма „Flamin' Hot”, те рекордна 54. номинација за петоструког оскаровца, композитора Џона Вилијамса.


Премијере „Зоне интереса” и „Анатомије пада”

Радио-телевизија Србије је ове године решила да обрадује своје гледаоце са чак два кандидата за овогодишњу награду Оскар – слојевит трилер „Анатомија пада“ и снажна драма „Зона интереса“, биће приказани 10. марта уочи преноса церемоније доделе Оскара, у 21 час, односно 11. марта на РТС 2 након емитовања скраћене верзије доделе Оскара, у 21.30. Оба филма су вишеструко награђивана и изазвали су велику пажњу јавности.

„Анатомија пада“ (Anatomie d’une chute, 2023), филм који је добио европског Оскара, биће емитована непосредно пред пренос доделе Оскара. Филм је номинован у пет категорија: за монтажу, оригинални сценарио, најбољу главну глумицу, режију и најбољи филм. Немачка књижевница Сандра, њен супруг Самјуел из Француске и њихов син Данијел живе повучено у забаченом граду у француским Алпима. Када Самуел буде нађен мртав у снегу испред изоловане куће где је живео са својом супругом и слабовидим сином Данијелом, полицијска истрага установи  да се ради о „сумњивој смрти“.  Сандра бива оптужена за убиство. Њој суде, док је Данијел, као једини сведок, растрзан између суђења и живота са мајком. Сумње утичу на њихов однос. Главне улоге тумаче Сандра Хилер, Самјуел Тејис, Свон Арло, Мило Макадо-Гранер и  Камиј Радерфорд. Режисер је Жистин Трије.

Филм „Зона интереса" (The Zone of Interest), номинован у пет категорија за награду Оскар, биће приказан у понедељак, 11. марта на РТС 2 у 21.30 час, након емитовања скраћене верзије 96. доделе Оскара. Ово је прича о команданту логора Рудолфу Хесу, његовој супрузи Хедвиг и њихово петоро деце, који живе у својој кући из снова, окруженој идиличном баштом и живописним језером где се чланови породице купају и уживају у пикнику. Повремени крици, пуцњи и бука, који се чују преко ограде, не утичу на њих у њиховом малом рају. Напротив, нацистички командант Рудолф Хес врло цени то што ради поред куће. Јер непосредно иза баштенског зида његове куће налази се концентрациони логор Аушвиц. Занимљиво је то да је редитељ Џонатан Глејзер у овом филму применио начин снимања ТВ ријалити програма, као што су скривена филмска екипа и фиксне камере. Такође, ни у једном кадру филма не приказује ужасе масовних убистава у логору, него је то одлучио да дочара звуковима у позадини, па се тако могу чути пригушени крици, пуцњи и брујање машина, а види се дим који се надвија над крематоријумом. Главне улоге тумаче: Сандра Хилер, Кристијан Фридел и Макс Бек.


С. Милановић

фото: Танјуг

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести