Водич за филмове које морамо видети пре смрти

БЕОГРАД: Ново издање књиге “1001 филм који мораш да видиш пре него што умреш”, у коме се нашло и и 15 остварења југословенске кинематографије, међу којима су "Мајстори, мајстори", "Лајање на звезде", "Кад будем мртав и бео", "Скупљачи перија", промовисана у Филмском центру Србије 
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs

Књига “1001 филм који мораш да видиш пре него што умреш”, чији су аутори Стивен Џеј Шнајдер и Ијана Хејдн Смит, и на којој је радио тим од 60 људи који су бирали по њиховом критеријуму најбоље филмове из историје светске кинематографије, објављена је на 30 језика и продата у милион и по примерака широм света. 

За српско тржиште тај својеврсни филмски алманах, припремила је и издала издавачка кућа “Филип Вишњић” 2008, а сада и измењено издање. 

Драган Јовановић, главни уредник у овој издавачкој кући, представио је 15 домаћих остварења која су се нашла у књизи.

Реч је о филмовима: "Кад будем мртав и бео" Живојина Павловића, "Скупљачи перија" Александра Петровића, "Битка на Неретви" Вељка Булајића, "WR Мистерије организма" Душана Макавејева, "Чувар плаже у зимском периоду" Горана Паскаљевића, "Мајстори, мајстори" Горана Марковића, "Ко то тамо пева" Слободана Шијана, "Сећаш ли се Доли Бел" Емира Кустурице, "Маратонци трче почасни круг" Слободана Шијана, Омнибус "Како је пропао рокенрол",  "Андерграунд" Емира Кустурице, "Лајање на Звезде" Здравка Шотре, "Национална класа" Горана Марковића, "Лепа села лепо горе" Срђана Драгојевића и "Ничија земља" Даниса Тановића. 

Јовановић је нагласио да је листу састављао са Александром Петровићем, лидером групе “Ортодокс Келтс” и филмским критичарем Бориславом Анђелићем. 

Ово је наша листа и свесни смо да на њој недостају филмови као што су "Буре барута" или "Окупација у 26 слика"...Нисмо бирали филмове према броју награда које су добили на светским фестивалима, већ смо изнели лични став. Избацили смо из књиге рецимо "Разјареног бика" да би у њу ушли "Маратонци" или "Ко то тамо пева"..."Лајање на звезде" је блокбастер филм и желели смо Шотрино остварење на листи... У књизи је завршио и "Топ ган" што је мени невероватно, казао је Јовановић.

Александар Петровић је напоменуо да није лако се одлучити за листу од 10 филмова које би препоручили пријатељима, а камоли саставити релевантну листу остварења за било које штампано издање. Филм другачије гледају филмски критичари од обичних поштовалаца кинематографије. Моја "црвена линија" је био филм "Мајстори, мајстори" Горана Марковића јер сматрам да је он морао да уђе на листу најбољих, казао је . 

Анђелић је оценио да је у низу штампаних издања с листама о филму, књига “1001 филм...” једна од бољих. 

Стивена Џеј Шнајдера и Ијана Хејдн Смита, ауторе књиге, одлично познајем и верујем да су урадили одличан посао. Нарочито Шнајдера који је оформио тим. Читава књига је провокација јер су у њој филмови које нико од нас не би одабрао, казао је Анђелић.

Из “Филипа Вишњића” је најављено и скоро објављивање монографију о 100 домаћих филмова. 

Покушаћемо да направимо репрезентативан избор филмова насталих на некадашњем југословенском простору, па затим у СРЈ и на крају у Србији... Знамо да је то изузетно обиман посао али покушаћемо да створимо антологијско дело, казао је Драган Јовановић.   

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести