За сада прекинуто снимање документарца о Бекиму Фехмиу

БЕОГРАД: Снимање дугометражног документарног филм о Бекиму Фехмију, доајену југословенског глумишта започело је крајем јануара ове године, а већ 10. марта морали смо да прекинемо због пандемије вируса ковид 19, казао је Танјугу новинар и публициста Фахри Муслиу.
е
Фото: Youtube Printscreen

Његову идеју је за сада подржао Центар националне кинематографије Албаније.

"Добио сам нека уверавања из Кинематографског центра у Приштини да ће се укључити у реализацију филма, а такође имам контакте са администрацијом Скупштине града Београда и челним људима Филмског центра Србије. Видећемо да ли ће неко помоћи наставак реализације филма", казао је Муслиу и додао: "Редитељ је Валмир Тертини који предаје у некој средњој школи у Тирани. Јако талентован и одговоран човек. Продуцент је Јаклид Гаће из куће Синеманија из Тиране".

Према његовим речима до сада је филм сниман на различитим локацијама на простору некадашње Југославије.

"Снимали смо и у Албанији на свим предвиђеним локацијама осим Скадра. Поносан сам што је до сада 20 саговорника са великим задовољством прихватило учешће у филму. Снимили смо Бекимову родну кућу у Сарајаву, али и места на којима је оставио људски и уметнички траг у Београду, Призрену,Скопљу, Тирани, Приштини, Загребу..." каже Муслиу и додаје да је скоро 70 посто филма већ заокружено.

Каже, међутим, да је још непознаница када ће наставити снимање због епидемиолошке ситуације.

"Имали смо намеру да филм прикажемо 15. јуна на годишњицу смрти славног глумца и то истовремено у Призрену, Тирани и Београду. Од тога нема ништа, јер наставак снимања зависи од околности које ће омогућити путовања по Европи и свету. План снимања треба да нас одведе у Рим, Париз, Кан и неке градове у САД. Како сада ствари стоје снимање бисмо могли да наставимо у августиу или почетком септембра", каже Муслиу.

Он најављује да премијера филма о Бекиму Фехмиу може да се догоди у новембру ако екипа несметано буде у прилици да путује и снима по свету.

"Имамо велика очекивања од саговорника у Италији где је неколико глумаца и редитеља сарађивало са Бекимом. Тамо је и славна глумица Ирена Папас, али сада је у болници и неизвесно је да ли ће бити у прилици да говори о својим искуствима у раду са Бекимом. Она је једна од кључних особа која је допринела да Беким улогом Одисеја постане признат глумац у западном свету", каже Муслиу.

Раније је за Танјуг Муслиу најавио телевизијску серију од четири епизоде по 45 минута којом ће цео пројекат бити заокружен.

"Потрудићемо се да направимо велики филм баш као што су то били каријера и живот Бекима Фехмиуа…Није то лако…Имамо огромну одговорност. Беким је био глумац који је међу првима "разбио" комунистичку завесу и успео да снима у иностранству. Док је студирао стално је говорио својој мајци да ће стићи до Холивуда и ето успео је", изјавио је раније Муслиу за Танјуг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести