Затворен филмски фестивал Слободна зона

БЕОГРАД: Филмски фестивал Слободна зона вечерас је затворен проглашењем награда и приказивањем филма "Рај за караоке" у присуству финског редитеља Еинарија Паканена, у Дому омладине Београда.
Танјуг/Милош Миливојевић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

За Најбољи ангажовани филм у међународној конкуренцији проглашен је "Утама" Боливијца Алехандра Лајзе Грисија, по оцени Међународног жирија.

Његови чланови Незакет Екичи, Бошко Простран и Александра Одић оценили су да филм "увлачи у интимне људске емоције протагониста, омогућавајући нам да учествујемо у сукобима који се дешавају у удаљеном делу света".

Посебно признање Међународног жирија отишло је филму "Рабије Курназ против Џорџа В. Буша" немачког редитеља Андреаса Дрезена.

Најбољи ангажовани филм у регионалној конкуренцији "Хоризонти Балкана" припао је остварењу "Вера сања море" косовске редитељке Калтрин Краснићи.

Награду је на свечаности у ДОБ-у примио продуцент Шкумбин Истрефи, а жири у саставу Милица Томовић, Тамара Скроза и Јелена Мишељић је, између осталог, оценио да филм "удара у главу без нокаута".

Посебно признање регионалног жирија припало је документарцу "Веће од трауме" Ведране Прибачић и Мирте Пуховски из Хрватске за "неописиво емотивно искуство овог важног филма".

Награду Human Rights добио је филм "Хрватског народног препорода" редитеља Горана Девић јер је са својом екипом успео да у згради радника некадашње Жељезаре Сисак "постане део фасаде и пружи нам јединствену прилику да се огледамо".

Жири нове селекције посвећене дебитантским остварењима "Прва два корака" , Синиша Цветић, Матија Глушчевић и Душан Зорић, одлучио је да је најбољи филм "Љубав, немачке марке и смрт".

Захваливши путем видео поруке, редитељ Џем Кај је духовито приметио да сваки пут када не дође на фестивал добије награду и да следећи пут неће ићи у Кан, Венецију и Берлин.

Средњошколски жири у коме су били Теодора Јовичић, Лана Јеремић, Нађа Николајев Ћирић, Наталија Вукосвљевић и Александра Зеленковић за најбољи филм у селекцији 14+ одабрао је "Невиност" Гаја Давидија, а у селекцији 8+ шпанско остварење "Часна сестра фудбалски тренер".

Награда публике фестивала припала је филму "Плесати пину", зарадивши просечну оцену 4,8, а његов аутор Флоријан Хајнцен Циоб је у видео поруци рекао да су "награде публике увек најчистије, поготово на фестивалу који има тако важне теме".

Фимови приказани у 18. "Слободној зони" од 3. до 8. новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, биће доступни онлајн преко платформе ‘‘КиноКаућ’‘ од 9. до 23. новембра.

Фестивал су подржали потпрограм МЕДИА програма Креативна Европа, Министарство културе и информисања Србије, Реконструкција Женски фонд, Секретаријат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србије и Француски институт.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести