Завршен 14. Кустендорф: „Златно јаје” добила два филма

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф завршен је прексиноћ доделом награда, а  „Златно јаје” додељена је филмовима „Пресуда у сличају К” Узгира Анила из Аустрије и „Право по рођењу” Инбар Хореш из Израела.
Кустендорф/Промо
Фото: Кустендорф/Промо

Подсетимо, такмичарској конкуренцији су била укупно 22 остварења. „Награђена два филма су, по нашем мишљењу, најбоља јер имају све. Имају причу, прилично добре приче, врло добро су режирани, врло добро снимљени, као и монтирани, глума је добра, све. Мислимо да су 22 млада редитеља, филмска ствараоца, целокупне филмске екипе, људи који су радили на тим филмовима, веома талентовани. Надамо се да ће редитељи свих филмова, нарочито редитељи два победничка филма, постати велики редитељи. У блиској будућности”, рекао је Мики Манојловић у име жирија, који су још творили Аличе Рорвахер, Бруно Таријер и Мишел Аматје.

Награду Сребрно јаје добио је филм „Киша” Пјотра Милчарека из Пољске, док је „Бронзано јаје” припало је остварењу „Конзумирати савремено”, редитељке Ане Алексовске из Северне Македоније.  Награду „Вилко Филач„ за најбољу камеру добио је Сезар Столецки за филм „Доме, слатки доме” који је режирала Агата Пушч из Пољске, а жири је одлучио да ове године додели и Специјалну награду, и то филму „У чамцу” Бајзака Маматалијева из Киргистана.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести