Завршен 29. Фестивал европског филма на Палићу

ПАЛИЋ: Фестивал европског филма Палић завршен је вечерас свечаним уручењем награда најбољим филмовима, као и награде "Александар Лифка" француском редитељу Мишелу Азанависију.
Дамир Вујковић
Фото: Дамир Вујковић

Уручујући награду Азанависијусу за допринос европској кинематографији, програмски директор фестивала Миша Могоровић је истакао да је реч о "једном од највећих аутора данашњице".

Азанависијус је у обраћању посетиоцима на Летњој позорници Палића рекао да је "јако дирнут и захвалан" на "Лифки", јер је добија као европски филмски стваралац.

"Дирљиво је и због тога што сам старији редитељ, и ова награда за целокупно дело ми заиста значи. Ове врсте фестивала су јако важне за филм, омогућују људима да у биоскопским дворанам виде филм. Важно је створити везу између гледаоца и филма", поручио је Азанависијус.

Награда "Златни торањ за најбољи филм" Палића припала је "Магнетној резонанци" румунског редитеља Кристијана Мунђуа који је послао писану поруку фестивалу у којој је подсетио да његово остварење говори "о свету данашњице".

Од осталих филмова из Главног такмичарског програма награду "Палићки торањ за најбољу режију" освојио је украјински филм "Памфир" редитеља Дмитра Сухолитког Собчука.

Награду је примила глумица Елена Хоклаткина, држећи малу заставу своје земље и узвикнувши: "Слава Украјини!", за шта је награђена аплаузом фестивалске публике.

Специјално признање жирија Главног такмичарског порграма, у саставу Катарина Радивојевић, Мајкл Џејмс Мекмахон, Катријел Шори, Лорна Ти и Џошуа Џади, припало је мађарском филму "Нежно" редитеља Ане Немеш и Ласла Чује.

Награду је примио глумац Ђерђ Турош који је истакао да је фантастично било на фестивалу који је имао "савршену конкуренцију и љубазне људе".

"Највећа срећа је што се публици и жирију допао филм. Хвала на љубави и награди", поручио је Турош.

У такмичарској селекцији "Паралеле и судари” "Награда жирија критике" је припала "Визији лептира" украјинског редитеља Максима Наконечног, који је пре неколико дана био на приказивању филма на Палићу, а сада је послао видео поруку.

Наконечни је захвалио на награди која баца светло на његов филм у времену када је, како је навео, његова земља, њена култура и идентитет под претњом уништења.

"Хвала на солидарност", рекао је Наконечни.

Жири филмских критичара у коме су били Наталија Серебриакова из Украјине, Волфганг Мартин Хамдорф из Немачке и Мартин Милинковић специјално признање је дао "Будалама" пољског редитеља Томаша Василевског, који се као недавни гост Палић сада захвалио видео поруком.

Жири Међународне федерације филмских критичара ФИПРЕСЦИ као најбољи филм Главног такмичарског програма одабрао је "Римини" Улриха Зајдла, а награду су примили глумци Михаел Томас, Теса Готлихер и Инге Мо.

"Слао сам молитву свемиру прошле ноћи, јер ми је ово трећи Палић и рекао сам: ''Хоћу награду, победу на Палићу!'' И изгледа да ме Бог послушао!", рекао је Томас.

Глумац је додао да му је син ожењен Српкињом, коју је после вести да је филм добио награду назвао и рекао: "Ћери да ли је могуће да постанем српски држављанин? Желим бити Србин!".

Мо је рекла да се чула са Зајдлом, који снима филм "Спарта", и поручио је да би радо поново дошао на Палић.

Жири ФИПРЕСЦИ, у коме су били Микеле Санциси, Сунчица Уневска и Ингрид Бербаум, специјалну награду је доделио "Памфиру", а Сухолитки Собчук је у видео поруци рекао да је то мали комад доброте и добра вест у тренутку док у Украјини "Русија убија људе и децу".

Фестивал је закључен приказивањем филмова "Рез" и "Памфир".

Директор фестивала Радослав Зеленовић је подсетио да после 29. Палићког фестивала, који је трајао од 16. до 22. јула, идуће године следи његово 30. јубиларно издање.

"Дошли смо до броја 30. Шта ће бити, како ће изгледати, чуће се. Желим да вам закажем састанак од 15. до 21. јула 2023.", поручио је Зеленовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести