Завршен фестивал Слободна зона: Најбољи „Професор Бахман и његови часови”

Проглашењем победника у Београду је завршен 17. филмски фестивал „Слободна зона“, који је трајао од 4. до 9. новембра и у Новом Саду и Нишу.
w
Фото: Youtube Printscreen

Документарни филм „Професор Бахман и његови часови“ редитељке Марије Шпет проглашен је за најбољи у међународној селекцији, а у регионалној играни „Између две зоре“ Селмана Наџара.

Како се наводи у образложењу жирија филм „Професор Бахман и његови часови“, који је и публика у Новом Саду имала прилику да види, „пратећи годину дана у једном немачком разреду, поставља битна питања данашње Европе, од миграција и мултикултуралности, преко социјалне праведности образовних политика, све до идеје школске наставе“. Жири ове селекције чинили су Небојша Слијепчевић, Мирољуб Стојановић и Јурица Павичић. Публици се на проглашењу победника у видео поруци обратила Марија Шпет, редитељка а филм је управо номинован и за награду Европске филмске академије за најбољи документарни филм.

Специјално признање у овој селекцији припало је Израелки Ванеси Лапи за документарни филм „Шпер иде у Холивуд“, који кроз форму архивског документарца пропитује начин на који људи фабрикују и рециклирају властите биографије.

Жири регионалне селекције „Хоризонти Балкана“( Хана Селимовић, Душан Касалица и Алириза Аренлиу) одлучио је да награду за најбољи ангажовани филм додели турском редитељу Селману Наџару за филм „Између две зоре“, који „нуди тумачење правде и етике подсећајући нас да не постоји граница у одржавању и чувању позиције моћи“.

Специјално признање у овој селекцији припало је документарном филму „Чекај ме“ хрватског глумца и редитеља Дамира Марковине, који „кроз своју свакодневну динамику говори о изазовима живота са онима које највише волимо, али ту љубав на суптилан начин пресликава како на наша мала друштва и државе у којима се сналазимо тако и на некадашњу државу у којој смо живели”, сматра жири.

„Хјуман рајтс“ награда отишла је у руке хрватске редитељке Тихе Гудац, ауторке документарног филма „Жица“, који се „из више сасвим различитих перспектива бави горућом темом тихог, често тешко уочљивог фашизма са којим смо готово свакодневно суочени, доводећи га у везу са питањем миграната, можда највећим проблемом и срамотом савременог друштва“.

У селекцији „14+“ награђен је играни филм „Ја никада не плачем“ пољског редитеља Пјотра Домалевског, остварење „са дубоком поруком који доноси свима нама блиску тематику. Кроз овај филм сагледали смо и поистоветили се са суровошћу и истинама данашњег света у непосредном окружењу“, навео је омладински жири који су чинили Ива Вујовић, Дуња Трифуновић, Хелена Секулић, Тара Драгојевић, Катарина Бековић, Матеја Јовановић и Невена Митровић.

У селекцији „8+“, награда је припала филму „Ја сам Грета“ шведског редитеља Нејтана Гросмана, који је жири оценио као инспиративан филм са веома снажном поруком. Домаћи филм „Дуга реса“, ауторски пројекат групе „Шкарт“, премијерно приказан на „Слободној зони“, освојио је награду публике.

Највећи део фестивалског програма биће доступан од 10. до 20. новембра путем онлајн платформе „КиноКауч“.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести