Златни торањ француском филму "Јадници"

ПАЛИЋ: Златни торањ за најбољи филм 26. Фестивала европског филма Палић припао је француском филму "Јадници" у режији Лађа Лија, саопштио је данас жири.
r
Фото: Youtube Printscreen

Жири у ком су били британски глумац Том Бурке, као председник, грчки редитељ Силас Цумеркас, немачки редитељ Лоренс Тули, словеначки продуцент Алеш Павлин и српска глумица Марта Береш, након што је погледао девет филмова у главном програму одлучио је да награди остварење "Јадници" уз образложење да је реч о успешној комбинацији жанровског наратива са живим истраживањем проблема који говоре не само о обесправљенима у Француској већ и широм света.

Палићки торањ за најбољу режију додељен је Јурису Курсиетису, за режију летонско-белгијско-француског филма "Олег" уз оцену да он "мајсторски преплиће бруталност и хуманост, профано и свето, безнађе и снажну лепоту, како би приказао органски тачан портрет нашег времена".

Специјална признања жири је доделио редитељу Јарону Шанију и глумцу Ерану Наиму за детаљан приказ јединственог анти-јунака у израелско-немачком филму "Окован", као и Ана Марији Роси, редитељки српског филма "Ајвар" за "прихватање универзалне дилеме глобализованог света, кроз призму везе у распадању".

Најбољи филм у селекцији "Паралеле и судари" је "Жетва" у режији Мише Антадзеа.

Жири у ком су били британски критичар Кирон Корлес као председник, те српска филмска критичарка Весна Перић и амерички филмски критичар Ник Пинкертон погледао је 10 филмова и наградио "Жетву" за "концепцијски ригорозну кинематографску генијалност и лирски манир којим показује суштину 21. века, кроз конзистенцију традиционалне аналогне и ултрамодерне дигиталне културе, повезујући локално и глобално у необично софистицираном делу за редитеља коме је ово први дугометражни филм".

Специјално призњање додељено је Мартини Апостоловој за главну улогу у бугарском филму "Ирина" у режији Надејде Косеве.

"Уметност глуме није увек у контроли окружења - понекад је и у контроли простора свега неколико центиметара изван сопственог тела. У филму који је у многоме управо о контроли тела, Апостолова то показује у сјајном наступу ватрене концентрације", забележио је жири у образложењу.

ФИПРЕСЦИ жири, који су чинили норвешки филмски критичар Јан Сторо као председник, те француска филмска критичарка Ејтн О''Нил и пољска филмска критичарка Барбара Косецка, најбољим остварењем у Главном програму прогласио је филм "Јадници".

"Филм је снажна и бриљантно снимљена драма социјалних немира, смештена у етничко предграђе једне европске престонице, која носи универзални ођек", наведено је у образложењу.

Фестивал европског филма Палић завршава се вечерас церемонијом уручења награда и пројекцијом филма "Млади Ахмед" браће Дарден.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести