Изложба "Кључеви белог града. Београд 1867. године"

БЕОГРАД: Поводом обележавања 150 година од турске предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу, данас је на Савском шеталишту на Калемегдану, отворена изложба "Кључеви Белог града. Београд 1867. године".
Skupstina Srbija
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

"Данас када град Београд обнавља велики број фасада, када се обнавља калдрма на Косанчићевом венцу, када се шири пешачка зона у центру града која ће афирмисати најзначајнији културно-историјски део Београда, када повезујемо центар града са приобаљем, уређујемо Савску променаду, задовољство ми је што могу да отворим ову значајну изложбу, која ће допунити и оплеменити управо те јавне просторе", рекао је главни градски урбаниста Милутин Фолић.

Он је изразио наду да ће изложба извести Београђане и туристе и на Савско шеталиште и употпунити утисак који Београд пружа.

"Надам се да ће људи више пешачити и кретати се Београдом. Видимо се на лепим шеталиштима града Београда", поручио је Фолић.

Директор ЈП "Београдска тврђава" Петар Андријашевић је нагласио да се пре 150 година на Калемегдану догодио историјски догађај за срспки народ, прочитан је ферман којим је Београдска тврђава предата на управљање српском народу.

"Како се одиграо тај догађај, шта му је претходило и какве је последице имао по српски народ, може се погледати на Савском шеталишту током читавог месеца", казао је Андријашевић. 

Директорка Музеја града Београда Татјана Корићанац истакла је да изложбом и пратећим каталогом, одају почаст заслужним личностима историје Београда и владарима који су упорном борбом за ослобођење Србије и стицање самосталности, обновили српску државу и озваничили њено постојање као једне међу себи равнима у Европи.

Она је помехула да је у каталогу публикован вредан материјал из фондобва Библиотеке града Београда и Музеја града Београда - фотографије Анастаса Јовановића, портрети српских и турских државника, прве географске карте Кнежевине Србије објављене у различитим атласима, штампана панорама Београда Миливоја Ненадовића из 1849, описи и цртежи путописца Феликса Каница, одломци из девојцацког дневника Јеле Стојана Новаковића о бомбардовању Београда 1862. године и друго.

На 30 паноа посетиоци ће до 15. маја моћи да виде догађаје који су претходили предаји кључева, сам чин предаје 6/19. априла 1867. године на месту данашњег спомен обележја у парку Калемегдан када је прочитан ферман султана Абдула Азиса којим су Београдска, Шабачка, Смедеревска и Кладовска тврђава предате на управу српском народу, као и последице које је овај догађај имао на комплетну историју српског народа.

Ауторски тим изложбе чине Владимир Томић, виши кустос Музеја града Београда, мр Љубица Ћоровић, библиотекар саветник Библиотеке града Београда и Оливера Вучковић из ЈП "Београдска тврђава".

Изложбу реализују ЈП "Београдска тврђава", Музеј града Београда и Бибиотека града Београда, захваљујући средствима Секретаријата за културу града Београда, а саставни је део програма манифестације "Дани Београда 2017".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести