Изложба "Краљеви и светитељи српски" од 7. маја

БЕОГРАД: Изложба "Краљеви и светитељи српски" биће отворена за посетиоце од 7. маја у Историјском музеју Србије.
stefan nemanja, Pravoslavie.ru
Фото: Pravoslavie.ru
Галерија ће радити од понедељка до петка од 12 до 16 часова.
 
Из музеја поручују да је предвиђено да у истом тренутку у галерији не борави више од 30 особа, уз обавезно коришћење заштитне опреме (маске и рукавице) и одржавање физичке дистанце.
 
Изложба је посвећена најзначајнијој српској средњовековној династији Немањића и реализује се под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, а уз подршку компаније ДДОР осигурања.
 
"Краљеви и светитељи српски" ауторке Вање Вуксан резултат је вишегодишњег истраживачког рада и настоји да, према њеним речима, прикаже значај династије Немањић за настанак, развој и хармоничну усклађеност српске државе и цркве, као и важност култа "старе српске државе", оличеног у овој славној светородној владарској породици.
 
Изложба је сачињена од 12 тематских целина које описују прве династије преднемањићког доба, порекло и постојбину династије Немањића, симболички и титуларни карактер имена Стефан и Урош, значај патрона Светог Стефана Првомученика за династију, владарске инсигније Немањића, њихова столна места...
 
Изложба обухвата бројне оригиналне предмете (накит, оружје, владарски новац и рукописе), копије и репродукције фресака, икона и реликвија, које приказују богатство и разноликост сачуваног материјалног наслеђа државе Стефана Немање и наследника током два века власти.
 
Посетиоци имају јединствену прилику да виде и изузетно вредне предмете: један од најзначајнијих предмета у Историјском музеју Србије - печатњак кнеза Стројимира, владара преднемањићке епохе, део каменог трона цара Душана из манастира Студеница, парапетну плочу из Дежеве, део збирке Музеја "Рас" у Новом Пазару, као и прву Дечанску хрисовуљу, оснивачку повељу манастира Дечани из 1330, која се чува у Архиву Србије, те кивот краља Стефана Дечанског из Музеја СПЦ.
 
Изложба ће бити отворена до 20. новембра текуће године.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести