Изложба "Петар Лубарда 1907-1974-2017" у Кући легата

БЕОГРАД: Изложба "Петар Лубарда 1907-1974-2017", део заједничког пројекта Куће легата и Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада поводом обележавања 110 година од рођења уметника, биће отворена 9. новембра у Кући легата у Београду.
izlozba lubarda FF-L6720 (1)
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Поставка је заснована на идеји да се прикаже још једна етапа вишегодишњег пројекта Спомен-збирке "Павле Бељански - пријатељ уметника", али и да се нагласи значај два легата који чувају Лубардина дела.

Павле Бељански, дипломата и колекционар (Велико Градиште, 19. јун 1892 - Београд, 14. јул 1965), био је пријатељ и мецена сликара Петра Лубарде (Љуботињ, 27. јул 1907 - Београд, 13. фебруар 1974), а за своју колекцију изабрао је његових девет врхунских остварења из периода између два светска рата.

У саставу Куће легата је Легат Петра Лубарде, јединствен по изложбеном простору бившег сликаревог атељеа и колекцији у којој доминира Лубардино стваралаштво од педесетих година 20. века до краја уметниковог живота.

Новом тумачењу дела Петра Лубарде доприносе уметничка збирка и архива која је данас део Легата Петра Лубарде о коме се стара Кућа легата.

Уметничка збирка пружа увид у рад сликара након 1945. године а архива коју чине писма, преписка, белешке у скицен блоковима, позивнице и фотографије, приказује сликара у сложеном друштвеном контексту.

Сликарство Петра Лубарде из периода након Другог светског рата имало је важну улогу у изласку из изолације домаћег културног простора, односно укључивању у међународне дијалоге унутар сложене политике хладноратовске епохе.

У том контексту, Легат Петра Лубарде са делима и богатом архивом о уметнику, добија изузетну позицију у мапирању културне политике бивше југословенске државе на локалном и међународном нивоу.

Изложбу прати репрезентативан, богато илустрован каталог, са текстовима мр Милане Квас, Дине Павић и Гордане Крстић Фај.

Поставка у Београду обухвата 30 дела из два легата, али и слике из Уметничке збирке САНУ (Београд), Народног музеја у Смедеревској Паланци, Музеја српске православне цркве, Музеја града Београда, Галерије Матице српске, Владе Републике Србије и из приватне колекције.

Биће приказана и богата архивска грађа на документарним паноима поставке међу којима су и документи који се овом изложбом први пут представљају публици.

Организација изложбе је, осим са власницима изложених Лубардиних дела, обухватила сарадњу са породицом Петра Лубарде и бројним институцијама као што су Национални музеј модерне уметности у Паризу, Национални архиви Француске, Библиотека Ронћониана (Прато, Италија), Народни музеј, Музеј савремене уметности, Народна библиотека Србије, Галерија САНУ, Архив Југославије (Београд), Галерија Матице српске (Нови Сад), Француски институт у Србији, Радио-телевизија Војводине, Радио-телевизија Србије, Радио-телевизија Црне Горе, Радио Беседа.

Изложба је претходно представљена у Дворцу Петровића Центра савремене уметности Црне Горе у Подгорици (3. август - 2. септембар) и Спомен - збирци Павла Бељанског (7. септембар - 5. новембар).

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести