Изложба "Сто одабраних" - компаније као мецене у култури

НОВИ САД: У галерији Матице српске у Новом Саду вечерас је отворена изложба "Сто одабраних". 
Galerija_Matice_srpske_otvaranje_foto_Jelena_Ivanovic
Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Реч је о завршној изложби најрепрезентативнијих уметничких дела из колекције Војвођанске банке, која сада послује у оквиру ОТП групе.

Изложбу је свечано отворио министар културе и информисања, Владан Вукосављевић, који је том приликом истакао значај друштвене одговорности великих компанија у подршци култури.

"Нема више великих мецена и задужбинара, али уместо њих постоје друштвено одговорне компаније. Држава снажно поздравља њихову подршку култури и уметности, али ће Министарство културе и информисања у наредном периоду учинити, кроз израду стратегије, и конкретне кораке кроз предлог измена закона који ће омогућити пореске и друге олаксхице појединцима и компанијама у таквим случајевима", истакао је Вукосављевић.

Предраг Михајловић, председник Извршног одбора Војвођанске банке истакао је да је сарадња са Галеријом Матице српске започета како би се јавност упознала са том збирком уметничких дела. 

"Пре нешто више од две године смо са Галеријом Матице српске започели сарадњу са циљем да помогнемо реконструкцију ове важне установе, али и да нам они помогну да збирку слика у нашем власништву отворимо за јавност и тиме на виши ниво подигнемо учешће Војвођанске банке у очувању културне баштине", рекао је Михајловић.

Поставка, која ће бити представљена публици у Галерији Матице српске, на Тргу галерија у Новом Саду, до 20. септембра, део је пројекта "Одговорно у култури" који је трајао две године за које је уз експертску помоћ ове институције културе пописано, валоризовано и каталогизовано готово 800 уметничких дела, истакла је управница, др Тијана Палковљевић Бугарски.

"Био је велики посао обићи све филијале Војвођанске банке и пописати дела која се у њима налазе, али је још теже било издвојити стотину слика које ће на најбољи начин представити колекцију и уметнике и епоху у којој су стварали", рекла је Палковљевић Бугарски на отварању изложбе.

Богата колекција Војвођанске банке обухвата и слике највећих војвођанских сликара, Милана Коњовића, Милана Кечића, Миће Поповића, Саве Стојкова и многих других истакнутих уметника из друге половине 20. века.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести