Београд добија споменике Црњанском, Змају и Селимовићу  

БЕОГРАД: На седници Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда данас су усвојене иницијативе да се подигну споменици великим књижевницима Меши Селимовићу, Милошу Црњанском и Јовану Јовановићу Змају, потврдила је Андреа Радуловић, председница Комисије
milos crnjanski
Фото: Youtube Printscreen

.Она је додала да су чланови Комисије усвојили иницијативе, које је поднео Горан Весић у својству грађанина, да се споменик Меши Селимовићу подигне на платоу на углу улица Краља Петра и Господар Јованове, односно да се спомен-обележје Милошу Црњанском постави у главној алеји парка Ташмајдан.

“Селимовић се из личних трагедија, тешког детињства и турболентних личних, регионалних и светских околности јачином свог карактера окренуо књижевном стваралаштву, те као највећи светски уметници извукао инспирацију из недаћа свог живота да би створио непролазна дела. Та дела су данас део српске историјске и културне баштине и дубоко верујем да смо сви ми, као нација, дужни да чувамо сећање и негујемо свест о животу и делу Меше Селимовића”, казала је Радуловићева.

Она је предлажила да за локацију постављања споменика нашем прослављеном писцу буде одабран плато на углу улица Краља Петра и Господар Јованове, “као најприкладније место за подизање спомен-обележја, које ће грађани моћи у миру да виде и на тај начин се подсете величине личности Меше Селимовића.”

У иницијативи за подизање споменика Милошу Црњанском, коју је такође усвојила Комисија, подносилац Горан Весић наводи да се као друштво на примерен начин морамо одужити великом српском књижевнику.

“Роман “Сеобе” проглашен је од стране Српске краљевске академије као најбољи роман на српском језику у 20. веку. Због својих антикомунистичких идеја и мисли, можда није био признат и мање је поштован, за разлику од других писаца. Управо је то разлог више да му се као друштво одужимо данас на примерен начин, као некоме ко је својим револуционарним књижевним стваралаштвом беспоговорно обогатио српску литературу, те му је место међу великанима”, каже Весић.

Додаје да Црњански заслужује спомен-обележје у Београду и то у главној алеји парка Ташмајдан, које би заједно са споменицима Милораду Павићу, Васку Попи и Десанки Максимовић чинило јединствену целину.

Радуловићева је такође истакла да је на седници усвојена и иницијатива Покрајинске владе Војводине да се подигне споменик српском песнику Јовану Јовановићу Змају и то на углу Змај Јовине улице и Обилићевог венца, испред библиотеке која такође носи његово име.

 

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести