„BOOKILL FEST” Награде ауторима из пет држава

На интернет конкурсу Фестивала илустрације књиге „BookiLL fest”, од пристиглих око 1700 илустрација из 27 држава, жири је одабрао илустрације око 120 аутора за изложбу, и наградио ауторе из пет држава
Plakat „BookiLL fest-a”  Foto: promo
Фото: Плакат „БоокиЛЛ фест-а”  Фото: промо

На интернет конкурсу Фестивала илустрације књиге „BookiLL fest”, од пристиглих око 1700 илустрација из 27 држава, жири је одабрао илустрације око 120 аутора за изложбу, и наградио ауторе из пет држава у категоријама песничких и прозних књига, књига за децу и књига илустрованих фотографијом. Жири је радио у саставу: Слободан Ивков (председник), Сибила Петењи Арбутина и Сенка Влаховић. Фестивал илустрације књиге „BookiLL fest” одржава се осми пут, у организацији Банатског културног центра и Новосадског сајма. Први део програма фестивала одржан је марта ове године на Сајму књига у Новом Саду.

Жири је за најбољу илустрацију књиге за децу наградио Алексу Јовановића  (Србија), за илустровање књиге „Пријатељи из саване” Николете Новак, „Пчелица”, Чачак, 2018. За најбољу илустрацију песничке књиге награду је добила Анамарија Вартабедијан (Србија), за њену књигу „Звијезда мога сна – Нено Белан” (пројекат).

Награда за најбољу илустрацију прозне књиге припала је Стефану Георгеску  (Румунија), за књигу „Кућа кафе”  (пројекат). За најбољу фото-илустрацију књиге нараду је добила Ана Петровић (Србија), за књигу „Kowloon/Kowloon”, Ање Марковић, Српски културни центар  „Данило Киш”, Љубљана, Словенија, 2017.

Признања је жири доделио: Викторији Фоминој (Русија), за оригинално илустровање књиге за децу „Алисине аванутуре у земљи чуда” Луис Керол , (пројекат); Тијани Кнежевић (Србија), за илустровање књиге „Кућица на дрвету”, Бјанке Пицорно, „Одисеја”, Београд,  2018; Милени Васојевић (Србија), за иновативни приступ илустровању књиге-календара „Мала прича о великом Месецу” (пројекат); Јефимији Коцић (Србија), за иновативне илустрације у облику ЉР кодова за књигу „Вила Роса” Виолете Јовић (пројекат); Мирославу Храшку (Србија), за  оригинални наивно-сликарски приступ илустровању књиге за децу „Дечак из грашка: Мирко Храшко слика Јанка Храшка”,  „Бувик”, Братислава, Словачка,  2018; Кристофу Девосу (Белгија), за оригиналне илустрације књиге за децу „Мак проналази пријатеља” Клаудије Јонг, „Де Еенхоорн„, Виелсбек, Бегија, 2018; и Алекосу (Алексис Фореро),(Колумбија), за иновативне илустрације, у облику отиска прста, за његову књигу за децу „Рапито  и  Сапон”, „Панамериканана едиториал”,  Богота,  Колумбија, 2017.

Уручење награда и отварање изложбе је 25. маја у Галерији Банатског културног центра у Новом Милошеву. Поред изложбе одабраних радова, биће отворена и гостујућа изложба „Српски илустратори на Бијеналу илустрације у Братислави 2003–2017”, у сарадњи са Међународном установом уметности за децу „Бибиана” из Братиславе и Галеријом Фондације „Бабка” из Ковачице. О изложби ће говорити директор „Бибиане” Петер Тврдоњ.     

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести