ЧУДО У БАНАТУ Милану Мицићу Награда „Душан Васиљев”

Збирка прича „Чудо у Банату” др Милана Мицића (Академска књига, 2023) награђена је књижевним признањем „Душан Васиљев”, које се додељује се за најбољу књигу поезије или прозе у претходној години.
1
Фото: Dnevnik.rs

„Мицић је вешт приповедач, али и добар познавалац историјских чињеница, тако да се преплићу људске судбине до те мере да се књига чини као хроника живота у Банату, са јасним моралним ставом. С друге стране, што не умањује историчност, несумњива је пишчева имагинација, његова вештина да у све догађаје и личности о којима приповеда унесе ониричност, па чак и мистичност.”, наводи се у одлуци жирија, који су творили др Зоран Ђерић, Ђорђе Писарев и радован Влаховић.

Подсетимо, награду „Душан Васиљев” установио је Град Кикинда у циљу афирмације савремене српске књижевности и као сећање и израз поштовања према делу веиког великог српског песника, прозног и драмског писца, а у најужем избору ове године су се нашли и наслови: „Психологија гравитације” Ненада Шапоње, „Слике и прилике” Ђорђа Кубурића, „Кревет-змија и мала просветина енциклопедија” Душана Радака и „Очинство” Бориса Лазића.

Фото: приватна архива

Књижевнику и историчару, секретару Матице српске др Милану Мицићу, награда ће бити уручена на Свечаној академији у Народном позоришту Кикинда 27. марта, на дан када се када се обежава век од смрти Душана Васиљева, .

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести