Чувена списатељица Џ. К. Роулинг поново изазвала буру у јавности

ЛОНДОН: Британска списатељица Џ. К. Роулинг, ауторка популарног серијала о Харију Потеру, изазвала је буру на интернету својом објавом на тему менструације.
s
Фото: Youtube Printscreen

Незадовољство једног броја њених обожавалаца и припадника ЛГБТ+ заједнице проузроковао је коментар који је имала на текст објављен на једном интернет сајту посвећеном глобалном развоју, а чији наслов гласи: "У ери после корона вируса створити свет са више једнакости за људе који имају менструацију".

"Људи који имају менструацију?", изразила је своје чуђење Роулингова, и додала: "Сигурна сам да је некада постојала реч која означава те људе. Помозите ми".

У реакцијама које су уследиле било је и оптужби да је Роулингова тиме менструацију изједначила са припадношћу женском полу, иако, како су навели они који су због тога били револтирани, многи трансродни мушкарци имају менструацију, а многе жене је немају.

Одговарајући на критике, Роулингова (54) је написала да није имала намеру да увреди припаднике трансродне заједнице, као и да би заједно са њима марширала у знак протеста уколико би они били дискриминисани на основу сексуалне оријентације.

"Истовремено, то што сам жена је обликовало мој живот и не сматрам да ако то кажем тиме изражавам мржњу", истакла је Роулингова, која је због својих гледишта о транс популацији и у прошлости долазила на удар критика.

Како наводи Ројтерс, портпарол списатељице одбио је да коментарише њене изјаве.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести