Дејмону Галгуту Букерова награда за "Обећање"

ЛОНДОН: Јужноафрички писац и драматург Дејмон Галгут освојио је Букерову награду за свој роман "Обећање", а то му је била трећа номинација за ово књижевно признање које се додељује ауторима који пишу на енглеском језику и чији је новчани износ 50 хиљада фунти.
b
Фото: Youtube Printscreen

Требало је доста времена да стигнем овде и сада када јесам некако осећам да не би требало да сам ту. Ово је била сјајна година за афричку књижевност и желео бих да награду прихватим у име свих прича испричаних и неиспричаних, писаца за које се зна или се не зна, са изузетног континента чији сам део. Молим вас наставите да нас слушате, постоји још много тога што ће доћи, поручио је Галгут, преноси Ројтерс.

Роман “Обећање “ испричан је кроз четири породичне сахране, а у питању је прича о белој породици која живи у Јужноафричкој Републици и која се деценијама након смрти оца који је био глава породице препуцава око права на породичну кућу, коју је отац пре смрти кућу завештао њиховој црној слушкињи.

Прича прати чланове породице Свартс како временом откривају породичне тајне, а аутор слика портрет једне дубоко оштећене породице, али и једне дубоко оштећене државе којој треба зацељење.

Обећање нас је од самог почетка веома изненадило као продорна и невероватно добро конструисана прича о белој породици из Јужне Африке која се креће око краја апартхејда и његових последица. При сваком читању осећали смо да књига расте, навела је председница жирија историчарка Маја Јасаноф.

Галгут, који је свој први роман написао са 17 година, наставља традицију ранијих јужноафричких добитника Букерове награде Надин Гордимер и Џона Максвела Куција.

Галгут је био номинован за Букерову награду 2003. за „Доброг доктора” и 2010. за роман "У чудној соби".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести