(ФОТО) ДОБРИ МОЈИ ГЛУМЦИ... ЗА ВАМА ОСТАЈУ НЕУМРЛЕ ДУХОВИТОСТИ! Здравко Шотра представио монографију "Мојих 500 глумаца"

БЕОГРАД: Представљање монографије редитеља Здравка Шотре "Мојих 500 глумаца" у издању Службеног гласника и РТС издаваштва, одржано је данас на свечаности у РТС клубу у Београду пред великим бројем драмских уметника.
а
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На догађају су говорили глумци Светлана Цеца Бојковић, Слобода Мићаловић Ћетковић, Војин Ћетковић, Љубомир Булајић, уреднице издања Биљана Бошњак Драгановић и Весна Смиљанић Рангелов и сам аутор Здравко Шотра.

"Глумци, глумци... Читавог живота сам се, и мимо рада, дружио са глумцима, што није баш уобичајено за редитеља. Просто осећам да смо од истог соја... Између два кадра има места и за шалу, па тако проведено време остане свима у лепој успомени", записао је Шотра у својој обимној књизи о 500 глумаца са којима је успешно сарађивао.

На великом платну пре званичног почетка промоције емитовани су инсерти из богатог Шотриног стваралаштва, од шоу програма "Образ уз образ", преко ТВ серија "Више од игре", "Приче из радионице", "Рањени орао" до филмова "Идемо даље", "Шешир професора Косте Вујића", "Бој на Косову", "Браћа по матери", "Зона Замфирова" и филма и серије "Александар од Југославије" (2021), што је његов последњи пројекат.

Светлана Цеца Бојковић је покушала да дефинише ко је Здравко Шотра, али је убрзо признала да је то веома тежак задатак.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Бојковић се присетила када је пре 60 година ишла на аудицију у Драмску школу Радио Београда код Бате Миладиновића и добила подршку од "једног високог, лепог човека, који се само смешкао на моје извођење, што сам осетила као да ме бодри".

Наравно, био је то Здравко Шотра, за кога Бојковић каже да веома воли глумце и та љубав је од почетка обострана.

"Добри моји глумци... За вама остају и приче о вашим особеностима, те пуно шаљивих згода и неумрлих духовитости. Ова књига жели да отргне од заборава што више тих Теспидових следбеника. И да изнађем како сам се ја нашао међу њима", пише Шотра у својој књизи "Мојих 500 глумаца".

Светлана Бојковић се присетила Шотрине претходне књиге аутобиографије "Држање за ваздух" према његовом познатом филму (1985), и радује се што је сада изашла његова друга књига толико свеобухватна, у којој се налази и она.

"Шотра је све постигао толико тога успешног захваљујући марљивошћу, вредношћу, упорности и таленту који поседује. Он има диван и божанствен опус. Кад се само сетим "Образ уз образ", како је цела Југославија то волела да гледа и трчи кући из града да прати нове емисије. Сигурна сам да ће Шотра и даље снимати. Он је и даље тако леп као и пре тих 60 година, благ и драг. Шотра је наше културно добро", закључила је Светлана Цеца Бојковић.

Уз детаљан попис остварених дела, подељених улога и добијених награда, серије анегдота насталих током снимања, путовања и гостовања, ова књига сведочи о незаборавним величинама једног времена и у животу и на позорници и на платну, сећање на многе глумце који нису више са нама (браћа Драган и Предраг Пепи Лаковић, Милена Дравић, Драган Николић, Ружица Сокић, Данило Бата Стојковић, Велимир Бата Живојиновић, Миливоје Мића Томић, Жарко Лаушевић, Слободан Цица Перовић, Зоран Радмиловић, и многи други).

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Продуктивни Шотра је снимио 67 ТВ драма, 26 играних серија, 17 играних филмова за велики екран, режирао седам позоришних представа и многе друге пројекте, документарце, емисије.

Чест глумац код Шотре, популарни Војин Ћетковић је оценио да "кад почнете да радите са Шотром, то вам је као да уђете у брачну заједницу, закунете се на верност".

Ћетковић сматра да "ко је први пут играо код Шотре, заиграће стално, наставиче да глуми цео век код њега".

Ипак, глумац је био отворен и искрен, те је признао да је њихов однос осцилирао од мржње до потпуне љубави, од шапата до вике, од жустрих расправа на снимању до пријатељског загрљаја.

"Шотра ме је научио шта је емотивни континуитет лика, како да распоредим снагу за снимљени материјал на филму или у серији, и говорио ми је "ако ти видиш камеру, не брини, види и она тебе". Покушали су разни продуценти, новинари и неважни људи да нас раставе, писали су свашта, али то им на крају није успело", осврнуо се Ћетковић и на ту страну медаље.

Глумац који је играо код Шотре у филмовима ("Зона Замфирова", "Пљачка Трећег Рајха", "Шешир професора Косте Вујића", "Санта Мариа Делла Салуте") и серијама ("Рањени орао", "Грех њене мајке", "Александар од Југославије"), испричао је анегдоте са више снимања.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Тако су Војин Ћетковић, Никола Ђуричко и Небојша Циле Илић за свега 15 минута брзински снимили комплетну сцену од четири стране сценарија. Када су их питали како су то успели, Ћетковић је узвикнуо "Ми смо Шотрине фоке".

Такодје, Војин се присетио како је Здравко Шотра желео да му пружи већу улогу у филму "Ивкова слава", али му продуцент тада то није дозволио, и редитељ се трудио да му и та мала улога буде продужена на 10 дана снимања, да би зарадио што више за стамбени кредит који мора да отплаћује.

"Када ме питају да ли сам ја омиљени Шотрин глумац, не умем да одговорим. Заиста не знам да ли сам му ја баш омиљени, али оно што знам сигурно јесте да је Здравко Шотра мој омиљени редитељ", закључио је Војин Ћетковић.

Његова супруга Слобода Мићаловић Ћетковић је читала одломке из књиге "Мојих 500 глумаца" о Миливоју Живановићу и Петру Краљу, те се осврнула на своје почетке у каријери управо код Шотре у филму "Зона Замфирова".

"Огромна ми је срећа и радост да не је Шотра први видео и пронашао. Толико смо се често дружили и радили, отворио ми је широм врата за филмове у серије. Тако ме је звао изненада за серију "Непобедиво срце", а ја сам тада тек родила децу. И морала сам прво да га одбијем и кажем "молим, ја сам на породиљском, не снимам ништа". Да би он кренуо "па немој тако, није мени још дуго остало да поживим. Није ваљда да ћеш да ме одбијеш?". И шта ћу, успео је тако да ме убеди, и ја пристанем, иако још на породиљском одсуству", испричала је Слобода Мићаловић анегдоту и изазвала смех свих присутних.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Осим у популарној серији "Рањени орао", и других споменутих пројеката, Мићаловић је играла још и у филмовима и серијама "Санта Мариа делла Салуте", "Александар од Југославије", где је имала споредније улоге.

Глумац Љубомир Булајић је открио да је имао снажну трему када је упознао Шотру и у том првом сусрету су неформално седели на пићу, те није ни знао да ли ће добити улогу у серији "Непобедиво срце". Чим га је Шотра на крају сусрета питао да ли су му дали сценарио, знао је да је добио ангажман и био је пресрећан.

Булајић је подсетио да су и даље успешно сарађивали на филмовима и серијама "Шешир професора Косте Вујића", "Санта Мариа делла Салуте", и "као круна наше сарадње ту је серија "Александар од Југославије".

"За ту серију Шотра ми је тек пар дана пред снимање саопштио да ћу играти главну улогу краља Александра, невероватно. Срећом, услед разних околности, снимање се ипак одложило и имао сам времена да се припремим за тако велику и комплексну улогу", објаснио је Булајић и емотивно додао да је Шотра његов "филмски отац", те да редитељ увек негује и чува посебан однос са свим глумцима.

"Здравко Шотра ме и подсећа на мог оца који је, веровали или не, старији годину дана. Дакле ипак постоји неко ко је старији од Шотре. Ова његова књига није само попис 500 глумаца са којима је он радио, већ много више од тога, представља део магије између глумаца и филмске екипе", закључио је Љубомир Булајић.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Редитељ, сценариста, писац Здравко Шотра се осврнуо на своју дугу каријеру која траје преко 50 година, и схватио да је цео животни и радни век провео са глумцима.

"Питам се ја тако често који ме је ђаво толико терао да стално будем са глумцима. Јако пуно сам радио, силне серије, толике филмове, ТВ драме, то сигурно не бих сада поновио да могу, нити бих саветовао младим режисерима да то раде, стварно је превише. Опет, драго ми је да сам имао толике глумце, они су духовити, доброг духа, врло особене личности", закључио је Здравко Шотра.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На промоцији књиге "Мојих 500 глумаца" били су многи глумци и глумице који су успешно сарађивали са Здравком Шотром и налазе се у књизи: Катарина Радивојевић, Тамара Алексић, Нела Михајловић, Петар Божовић, Небојша Циле Илић, и многи други.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести