Две добитнице Букерове награде, жири прекршио правила

ЛОНДОН: Канадска књижевница Маргарет Етвуд и британска списатељица Бернардин Еваристо поделиле су овогодишњу Букерову награду, упркос правилима која не дозвољавају два победника.
r
Фото: Youtube Printscreen

Председник жирија Питер Флоранс изјавио је да петоро чланова жирија "једноставно није могло да се одлучи" између дистопијског трилера Етвудове "Тестаменти" и калеидоскопа црних женских прича "Девојчица, жена, друга" Бернардин Еваристо.

Он је истакао да је, делимично инспирисан протестима покрета Побуна против изумирања одржаног у близини одржавања доделе награда у Лондону, жири одбио захтеве да не може да изабере више од једног добитника.

"Наш консензус је наша одлука да се подсмехнемо правилима. Мислим да се закони не крше, а да се правила могу прилагођавати околностима", рекао је Флоранс.

Организатори, међутим, то не виде на исти начин, па је Габи Вуд, директорка за књижевност Фондације Букерове награде, рекла да су старатељи фонда више пута рекли члановима жирија да не могу да именују два победника али да су они у суштини организовали седницу у соби жирија док су се расправе развачиле по пет сати.

Вудова је инсистирала на томе да одлука жирија неће "поставити преседан", што значи да ће Етвудова и Еваристоова поделити новчани износ од 50.000 фунти (63.000 долара).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести