ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ДРУШТВА КЊИЖЕВНИКА ВОЈВОДИНЕ Књига године Радакова збирка „Кревет-змија”

Друштво књижевника Војводине донело је одлуку да награду ДКВ за књигу године добије Душан Радак за поетску збирку „Кревет-змија и мала Просветина енциклопедија” (Банатски културни центар, Ново Милошево, 2023) у којој је сагледано досадашње и ново песниково стваралаштво.
а
Фото: промо

„Душан Радак је савремен и модеран песник. Иронију и цинизам он успешно користи да поентира у песми која иако изгледа једноставна, на више нивоа нас води у свет апсурда, фантастике користећи наизглед неспојиве појмове”, навео је жири који су творили Бранислав Зубовић, др Стеван Брадић и др Дамир Смиљанић.

Награду за животно дело Друштва књижевника Војводине добио је Ференц Маурич (1945), сликар, графичар, песник, дугогодишњи је графички уредник часописа „Поља” и „Уј симпозион” и студентског листа „Индекс”. У његовом биографском портфолију је, поред низа изложби, и више књига у којима су равноправно представљени његова поезија и цртежи. Признањем за животно дело награђен је и песник, приповедач, књижевни критичар, есејиста и педагог Давид Кецман Дако (1947). Као аутор потписао је до сада двадесет и девет жанровски разнородних књига, и за своје стваралаштво добио низ друштвених и еснафских признања, од Октобарске награде Града Сомбора до Интернационалне награде Академије „Иво Андрић“ у Београду.

Награду ДКВ за превод године добио је Алекса Николић за превод драме „Бура” Еме Сезара (Прелом, Нови Сад, 2023), док је Награду Василе Васко Попа добио писац и антологичар Нику Чобану, који је, између осталог, са др Славомиром Гвозденовићем саставио двојезичну антологију румунско-српске лирике у Србији/Румунији.    

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести