Књига о Курту Кобејну од данас у свим књижарама

БЕОГРАД: Књига “Serving the Servant: Кобејн, легенда која живи” Денија Голдберга о чувеном рокеру Курту Кобејну, фронтмену култне групе “Нирвана” од данас се налази у свим књижарама, у издању београдске куће Вулкан.
kurt kobejn
Фото: Youtube Printscreen

Писац Голдберг био је Кобејнов менаџер и веома близак пријатељ који је све време био уз њега, а кроз своје књижевно дело упознаће читалачку публику на јединствен начин са животом и каријером славног музичара.

Љубитељи “Нирване”, као и фанови лика и дела трагично преминулог уметника, који је извршио самоубиство 1994. године на самом врхунцу славе, подсетиће се успона и падова једног од највећих бендова свих времена, чији је фронтмен обележио музичку индустрију и модерну културу читаве планете.

Приватни живот, као и пословни успеси, вансеријски таленат, специфичан начин рада и изванредна посвећеност музици, интригирају фанове широм света али и сврставају Кобејна међу непролазне уметнике чија заоставштина наставља да живи.

Сам наслов ове биографије “Serving the Servant” представља омаж песми коју је Кобејн написао за албум “In Utero” (1993).

Што се дубље задире у суштину дела о “гранџ” рок музичару, који очигледно није до краја издржао толики терет славе и тријумфа, открива се све више о његовој генијалности и амбицијама.

Ипак, изражена је и Кобејнова пренаглашена саосећајност, преосетљивост, која га је неминовно водила до тешких мисли.

Он је међу реткима у историји рокенрола који су истовремено комуницирали на више културолошких језика, укључујући енергију хард рока, интегритет панка, заразну препознатљивост хитова и инспиративну привлачност друштвене освешћености.

Дело “Кобејн, легенда која живи ” откриће како се талентовани уметник борио да успостави баланс између личних амбиција и интегритета.

Из првог реда посматрао је незапамћен и вансеријски успех свог албума “Nevermind” (1991), који је од Нирване направио најуспешнији рок бенд на свету, а речи панк и гранџ уздигао на ниво опште културе.

Такође, књига није могла да изостави упознавање Кобејна са генијалном, али непредвидљивом певачицом Кортни Лав, којом се и оженио, и како је та веза критичарима постала дежурни кривац за све.

Музичарка је даље градила каријеру као лидер свог алтернативног бенда “Hole”, док је давно била део поставе “Faith No More” (1982).

Позната је и као филмска глумица, од запаженијих наслова памте се остварења покојног култног редитеља Милоша Формана - “Народ против Ларија Флинта” и “Човек на месецу”.

Присутно је и рођење њихове ћерке Франсес Бин Кобејн у књизи, и коначно, ту је и јавна борба са зависношћу, окончану на жалост трагичном смрћу, која је заувек променила ток историје рокенрола.

“Нисам могла да је испустим из руку. Сваки љубитељ музике желеће ову књигу, а сваки обожавалац Нирване мора да је има”, изјавила је позната америчка рок музичарка Џоан Џет, након читања новог дела о Курту Кобејну.

Књига је значајан подсетник на јединствену каријеру и вансеријског уметника, после којег ипак остају све те легендарне песме.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести