Почиње књижевни маратон "Београдски читач"

БЕОГРАД: Пети Књижевни маратон "Београдски читач" поводом Светског дана књиге одржава се онлајн од данас у 18 часова па до краја ванредне ситуације у Србији.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Организаторке овог културолошког пројекта Гордана Пешаковић, Тања Шикић и Гордана Влајић одличиле су да упркос ситуацији у којој се сви налазимо, спроведу свој књижевни маратон и то тако што ће слављење писане речи, књижевности али и комуникације кроз културну размену почети на Фејсбук страници.

“Имајући у виду околности које нам не дозвољавају да се, као ранијих година дружимо у Чубурском парку, код скулптуре која је симбол пројекта "Београдски читач" пуних 24 сата у славу писане речи и културне размене на овај дан- ипак ћемо то учинити али на нешто другачији начин”, кажу иницијаторке пројекта.

Оне позивају песнике, писце, рецитаторе и све који воле књижевност да прочитају или изговоре и сниме своју или омиљену песму или одломак из прозног дела и објаве у секцији "дискусија" на “ивенту” Фејсбук странице Београдски читач.

По традицији, и овај маратон ће започети емитовањем песме "Ако станемо ту" групе Артан Лили, која је (уз сагласност аутора Бојана Слачале - од лансирања пројекта пре шест година) - својеврсна химна овог догађаја.

Обележавање Дана књиге и овога пута ће бити интернационално - проф др Гордана Пешаковић је организовала са Вебстер универзитетом из Узбекистана да и оданде, уз њихово ангажовање, стигну песме више од 80 аутора из читавог света.

 

Данас у 18 сати, вируелни догађај отвориће млади песник Клуба Сцена Црњански- Коста Косовац и песникиња Јасмина Малешевић.

Међу ауторима који су својом поезијом и свечаним говорима отварали до сада ову манифестацију су Љубивоје Ршумовић (2017), Матија Бећковић (2018) и Стефан Митић Тићми (2019).

У програмима је, сваке године учествовало по више од 200 представника литерарног стваралаштва наше и иностране сцене: реномираних књижевника и поета, као и младих аутора- оних који долазе, најбољих рецитатора, драмских уметника, афористичара, младих победника литерарних конкурса ДКЦ Београда, писаца који су били гости Београда и странаца који у нашој престоници живе, а свој део програма имали су и аутори по пријави који су баш тамо по први пут јавно представљали своје литерарно стваралаштво.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести