Међународни новосадски књижевни фестивал од 28. до 30. августа

Друштво књижевника Војводине припрема 12 издање Међународног новосадског књижевног фестивала који ће се одржати од 28. до 30. августа. У досадашњем трајању овај фестивал је представио преко 800 песника и књиженика (од прозних писаца до критичара и филозофа), више од 150 преводилаца, око 150 музичара окупљајући на својим програмима сваке године бројне посетиоце и представљајући Нови Сад као град са изузетном књижевном културом.
Međunarodni novosadski književni festival  Foto: DKV
Фото: С једног од прошлогодишњих програма Фото: ДКВ Фото: Дневник.рс

У програмима фестивала ове године учествоваће двадесетак писаца (из Шведске, Енглеске, Француске, Немачке, Русије, Пољске,  Италије, Мађарске, Румуније, Данске, Словачке и др) и више од 30 из Србије. Земља у фокусу биће Шведска. Тим поводом биће објављена и Антологија савремене шведске поезије (дванаест песника) у избору Ан Лингебранд. Сваки песник у антологији биће представљен са 10 песама у преводу наших преводилаца Николе Перишића, Дејана Купрешанина, Милене Подолшак и Валентине Клинко Зечевић. Песници који ће наступити на Фестивалу су: Аурора Луке, Шпанија, Грета Стодарт, Енглеска, Петер Лаугесен, Данска, Мауро Понци, Италија, Јерген Линд, Пер Хансон, Ида Берјел, Јохан Јенсон, Ан Лингебрант, Шведска, Адријан Боднару, Румунија, Мирослав Бјелик, Словачка, Геци Јанош, Мађарска, Пјотр Милднер-Нијецковски, Пољска, Ив Жак Буен, Француска, Ханс Тил, Немачка, Ахматов Алексеј Дмитриевич и Роман Круглов, Русија, Ференц Маурич, Звонко Сарић, Дејан Алексић, Радомир Миљојковић, Србија.

Поводом фестивала биће објављена Антологија савремене шведске поезије (дванаест песника) у избору Ан Лингебранд. Сваки песник у антологији биће представљен са 10 песама у преводу наших преводилаца

На фестивалу ће бити одржано више од 30 књижевних и музичких програма који ће се одвијати на Тргу младенаца, Градској библиотеци, Свечаној сали Огранка САНУ у Новом Саду, Клуб Абсолут, са балкона у Змај Јовиној, ресторану Марина, Магистрату у Сремским Карловцима, Сомбору и  Сремској Митровици У току фестивала биће одржан Симпозијум посвећен теми Књижевност и норма, књижевност и закон, а на коме ће учествовати Алпар Лошонц, Драган Проле, Владимир Гвозден, Зоран Ђерић, Корнелија Фараго, Срђан Дамњановић, Бојан Јовановић, Дамир Смиљанић и Драгана В. Тодоресков. Дванаести пут ће бити уручена Међународна награда за књижевност „Нови Сад“ као и 57. Бранкова награда. Дијалошко представљање писаца одржаће се у кафеу Абсолут у Змај Јовиној улици. Разговоре ће водити критичари и преводиоци Зоран Ђерић, Драган Бабић, Душка Радивојевић и Милица Станковић.

Репрезентативни избор ауторских прилога, од поезије до критичких радова, реализован на Фестивалу, биће објављен у две свеске часопса ДКВ „Златна греда“.

Због финансијских потешкоћа, како објашњавају организатори, трајање Фестивала је сведено на три дана, број учесника је у свим програмима смањен, одустало се од слем такмичења,  уручење  Бранкове награда  ће  највероватније бити одржано у Новом Саду. Фестивал је добио драгоцену помоћ од Шведског савета за културу а средства за манифестацију су обезбеђена, такође, од Министарства  културе Републике Србије и Градске управе  за културу Новог Сада.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести