Мултимедијално представљена књига о Небојши Глоговцу

БЕОГРАД: Књига о Небојши Глоговцу "Глоги" вечерас је мултимедијално промовисана разговором са њеним писцем Александром Ђуричићем и гостима, те приказивањем филма "Устав Републике Хрватске" и изложбом глумчевих фотографија аутора Далибора Даниловића.
g
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Пред бројним посетиоцима који су испунили простор Установе културе "Пароброд” Ђуричић је рекао да није познавао, нити у току своје новинарске каријере интервјусао Глоговца (1969-2018), већ је тек на позив издавача М Вукотић медија кренуо у истраживање живота, лика и дела.

Знамо да је Глоги величанствен глумац, а сад сам се уверио да се ради о великом уметнику, не само драмском, већ и о песнику, рекао је Ђуричић, који је у својој књизи први пут објавио неколико Глоговчевих песама, које су присутнима изговорили глумци Аница Добра и Стефан Бундало..

Ђуричић је рекао да је радећи на књизи схватио да међу глумцима “постоји Глоговчева генерација, која нема везе са годинама, али има везе са неком врстом поштења, искрености, непоткупљивости, пријатељства и посебног смисла за хумор”.

Кажу да је живео само 49 година, међутим кад погледамо шта је оставио иза себе, улоге, пријатеље, децу и све страсти, сигуран сам да је живео много дуже, оценио је Ђуричић.

Позоришна редитељка и књижевница Вида Огњеновић је похвалила књигу и идеју аутора да је напише, јер је, како је рекла, Глоговац недовољно прочитана књига, слојевита и загонетна.

Не кажем да га је ова књига одгнонетнула, али је показала пут како се одгонетава таква загонетна личност. Глоги је био глумац који је разумео сваку реч, који је одиграо на стотине улога и у сваку је улазио и излазио као да је за њега написана, казала је Огњеновић.

У разговор се из публике укључио позоришни редитељ Дејан Мијач који је рекао да је Глоговац “умео и имао нешто што је Божји дар” и да је глумца увек доживљавао као “благословено биће”.

Издавач Манојло Вукотић је казао да је Глоговац био “диван човек и глумац и честити Херцеговац”, а да је о њему написана "једна од ретко топлих, искрених књига у којој нема неких великих наравоученија, већ се поуке могу извући из онога што причају његови пријатељи".

Ђуричић је за своју књигу окупио 40 саговорника, међу којима су били глумци Војин Ћетковић, Наташа Нинковић, Аница Добра, Жарко Лаушевић, Раде Шербеџија, Никола Ђуричко, као и позорисни посленици Вида Огњеновић, Никола Пејаковић, Паоло Мађели, Јагош Марковић, али и жене са којима се волео, кумове, пријатеље.

Кроз сведочења блиских људи, Ђуричић открива непознате детаље из живота Глоговца, као што су посао у продавници музичких уређаја, стопирање од Панчева до Београда, зашто му се тресла нога на пријемном испиту за глуму и како су велике улоге и највећи редитељи тражили баш њега.

Глоговац је између осталих остварио запажене улоге у филмовима "Убиство са предумишљајем" (1994), "Буре барута" (1998), "Небеска удица" (2000), "Муње!" (2001), "Кад порастем бићу кенгур" (2004), "Клопка" (2007), "Кругови" (2013) и "Равна гора" (2014).

Добио је много награда, а између осталих Стеријину награду, Цара Константина и Пулску арену за најбољу мушку улогу за "Устав Републике Хрватске" (2016).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести