На јесен девет „слободнијих“ прича Марсела Пруста из 1890. године

ПАРИЗ: Писане при крају 1890. девет прича Марсела Пруста, великог француског писца за које се мислило да су изгубљене, коначно ће бити објављене ове јесени.
r
Фото: pixabay.com

Како су данас јавили француски медији, те приче које су биле део серијала "Тајна преписка" Пруст је издвојио и нису до сада никада штампане, јер их је аутор означио као "веома слободне".

У међувремену се мислило да су изгубљене.

Приче се дотичу теме хомосексуалности и Пруст их је написао када је био у двадесетим годнама и када је приводио крају писање збирки песама и кратких прича, коју је назвао "Задовољство и дани" и тада је намеравао да их укључи у ту књигу. 

Током педесетих година прошлог века нашао их је стручњак за Пруста, Бернар де Фалоа, који их је штампао на француском октобра 1997. године.

Према речима француског издавача, приче у тој књизи су мешавина бајки, фантазије, дијалога са покојницима и откривају корене Прустовог стила посебно његовог капиталног дела "У потрази за изгубљеним временом" и седам, томова од 1913 до 1927. године. "Свих девет прича су остале тајна јер писац никада није причао о њима", казао је представник издавачке куће Фалоа. 

Пруст је био у двадесетим годинама и већина тих текстова указују на његову хомосексуалност на један мрачан и трагични начин, казао је издавач. 

Пруст никада није јавно признао да је хомосексуалац, па је ишао чак до те тачке да је изазвао на двобој критичара који је написао да је геј, јер је то наслућивао.

"Истовремено, Пруст је чезнуо да води љубав са неким младићем али је исто тако мрзео да га називају хомосексуалцем", написао је Едмунд Вајт у Прустовој биографији.

Низ година касније, Пруст је казао Андре Жиду да неко може да пише о хомосексуалности колико год жели, ако није и сам писац, написао је Вајт, који је додао да је био Прустов карактер да скрива своју интиму иако су сви знали да је и он геј. 

Лик Фрејз, професор на Универзитету у Страсбуру, приредио је приче за објављивање и та књига има само 176 страна.

За сада није најављено када ће бити преведене на енглески језик. 

Пруст је умро 1922. године од упале плућа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести