На Конкурсу за библиотке откупљено 136.518 публикација

БЕОГРАД: На овогодишњи Конкурс за откуп публикација за библиотеке објављених на српском језику и језицима националних мањина пристигле су 203 пријаве издавача и дистрибутера, са укупно 4.253 публикације, а Комисија је одабрала 2.747 наслова од 195 издавача, док је укупни тираж откупљених публикација 136.518 примерака, саопштили су из Министарства културе.
knjige
Фото: pixabay

Комисија су чинили Александар Јерков, Петар Пијановић, Предраг Ј. Марковић, Бошко Милин и Владимир Шекуларац. 

Планирани буџет за реализацију конкурса износио је 100 милиона динара, али је због одустајања појединих библиотека из техничких разлога (немогућност благовременог пријема публикација) укупно утрошено 98.192.183,90 динара. 

Право одабира публикација са списка изабраних наслова имала је 181 библиотека са територије Републике Србије, као и сви савети националних мањина.

Откуп је извршен за публикације од значаја за културу и уметност из следећих категорија: домаћа књижевност; преводна књижевност; књижевност за децу; уметнички стрип; уметност и хуманистичке и друштвене науке.

Публикације су откупљене за јавне библиотеке на територији Републике Србије, што за већину њих представља главни извор обнављања фондова новим насловима.

Конкурс је био отворен од 8. марта и трајао је до 15. маја ове године, уз продужење рока за пријаву због ванредног стања. 

Право учешћа на конкурсу имала су правна и физичка лица са седиштем на територији Србије која су издавачи публикација у складу са Законом о издавању публикација.

Резултати конкурса објављени су на веб презентацији Министарства културе и информисања.

EUR/RSD 117.1897
Најновије вести