Награда Бора Станковић Бранимиру Шћепановићу

БЕОГРАД: Живом класику српске књижевности Бранимиру Брани Шћепановићу је у Српској књижевној задрузи уруцена награда за животно дело "Бора Станковић".
b
Фото: Youtube Printscreen

Награда се састоји из повеље исписане на кожи и рељефа с ликом Боре Станковића који је израдио вајар Станимир Павловић.

Њу је уручио Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице "Бора Станковић", која организује Борину недељу у Врању.
Други лауреат био је књижевник Синиша Ковачевићу коме је награда уруцена 29. марта док Шћепановић (82), из здравствених разлога, није могао да је прими.

Награде је доделио жири у саставу проф. др Слађана Јаћимовић, Александар Лаковић и проф. др Мило Ломпар (председник).

Ломпар је  у СКЗ одржао говор у коме је истакао да је Задруга била најбоље алтернативно место за уручивање признања Шћепановићу пошто је СКЗ, најугледнији српски издавач објавио у својој најважнијој библиотеци, плавом Колу 2015. године, његову књигу "Оно друго време" у којој је сакупљена пишчева изабрана проза.

За то издање СКЗ Ломпар је написао предговор на 80 страна који је прворазредна студија о Шћепановићевом књижевном опусу.

Истакнути писац српске књижевности дуги низ деценија, познат у међународној књижевној јавности, нарочито француској, по свом антологијском роману 'Уста пуна' земље Бранимир Шћепановић је приповедач и романсијер у чијем се делу преплићу реалистичка и фантастичка мотивација, снажан морални апел и егзистенцијално осећање апсурда, ликови у којима ођекују детиње представе и страхови човека пред смрћу, симболи и алегорије у којима се препознају константе људске егзистенције и типска обележја модерне епохе. Све то чини његову прозу репрезентативном за једно поетичко време у српској књижевности, као и за универзалну димензију приповедања као таквог, истакао је Ломпар.

Он је подсетио да је новела "Смрт господина Голуже" укључена у "Антологију европскле новеле објављене у Данској, а да је штампана и у "Антологији светске приче" у САД.

Француска енциклопедија је у оквиру своје "идеалне библиотеке свих времена " у коју је уврстилла 700 наслова укључили Шћепановићев кратки роман "Уста пуна земље"који је преведен на 32 језика и доживео је у свету по више издања а од "Смрти гиосподина Голуже" је написана опера и снимљен филм.  

Његова антологијска дела попут "Смрти господина Голуже" и "Уста пуна земље" се и данас читају и објављују,констатовао је проф. Ломпар и додао да то значи да није само класик шездесетих и седамдесетих година 20. века већ је то и данас.

Захваљујући се на овом признању Шћепановић је казао да изузетно цени ово признање јер је Бора Станковић својим делима довео српску књижевност до неслућених висина, а своје родно место-Врање-за пррестоницу јаких емоција, страсти, греха, пролазности младости и љубави.

Књиге које сте наградили и даље ће трајати, поручио је Шћепановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести