Награда "Момо Капор" за књигу Весне Голдсворти

БЕОГРАД: Овогодишња награда "Момо Капор" за књижевност припала је књижевници Весни Голдсворти за роман "Гвоздена завеса", а одлуку о томе једногласно је донео жири у саставу Мухарем Баздуљ, књижевник (председник), Радмила Станковић, новинарка и Вуле Журић, књижевник.
s
Фото: Youtube Printscreen

Чланови жирија су у образложењу истакли да је у "У свет књижевности, Весна Голдсворти ушла на велика врата књигом "Измишљање Руританије".

"О различитим "руританијама" углавном су писали енглески писци. Међутим, постоји и у опусу Моме Капора Република Козилија, једна варијација на парадигматичну Руританију.

Ова фиктивна земља помиње се у Капоровом роману "Зое". Управо то је роман који се лепо симболички римује са "Гвозденом завесом" јер су оба романи о љубави, о истоку и западу, о епохи те оде великом граду (Њујорку односно Лондону). Политички тешка времена су оквир за велику књижевност" пише у образложењу жирија.

Весна Голдсворти је књижевница, мемоариста и песникиња која већ више од 35 година живи и ради у Лондону, а 2021. је примљена у британско Краљевско књижевно друштво.

Ово 200 година старо друштво окупља најистакнутије књижевнике, међу којима је једини српски представник Весна Голдсворти.

До сада је издала пет веома запажених књига на енглеском језику, које су преведене на двадесетак светских језика.

Дугогодишњи је професор креативног писања и енглеске књижевности на Универзитетима Кингстон, Ексетер и Источна Англија, а годинама је радила и као сценариста, продуцент и водитељ на ББЦ радију.

Награђени роман "Гвоздена завеса - Љубавна прича" је у фебруару месецу британски "Гардијан" прогласио за Књигу дана, а сјајну критику је написао познати писац и уредник овог часописа Џејмс Смарт.

Од ове године рад Задужбине и награду "Момо Капор" подржава Ерсте Банка која годинама уназад улаже у културу и уметност у нашој земљи, свесна да оне говоре универзалним језиком и подижу квалитет живота.

Захваљујући овој донацији Весни Голдсворти ће на свечаној церемонији, која ће бити одржана 8. априла у 12 часова у Свечаној сали Скупштине града, бити додељена Плакета од сребра са мотивом школице и новчана награда.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести