Награда „Светозар Ћоровић“ додељена Слободану Владушићу

БЕОГРАД: Угледна књижевна награда "Светозар Ћоровић" ове године је додељена Слободану Владушићу за роман "Велики јуриш".
1

Према једногласној одлуци жирија, ова књига је најбоље прозно дело објављено између две манифестације Ћоровићевих сусрета писаца "Српска проза данас“, саопштио је издавач "Лагуна".

Владушићев роман је исприповедан у првом лицу, из перспективе главног јунака, поручника српске војске у Првом светском рату. У рано пролеће 1916. године, поручник Милош Војновић опоравља се на Крфу, у вили Ахилеон, од преласка преко Албаније. Ту упознаје необичну Холанђанку Фани де Грот и постаје очевидац самоубиства српског мајора кога нико није ословљавао по имену.

Напета потрага за изгубљеним писмом које је остало иза мајора Војновића ће водити кроз улице Крфа, до врхова Кајмакчалана, а затим назад, до солунских кабареа и Солунског фронта. Његова судбина ће се преплитати са животима Станислава Кракова, војводе Вука, мајора Калафатовића, као и са акцијама тајанственог бугарског официра кога ће пратити у стопу, да би се, на крају пута, суочио са маглом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести