Новосадски књижевни фестивал: Поезији у кризи важна афирмација  

НОВИ САД: Обраћањем књижевника и песника, и читањем њихових стихова, прексиноћ у Позоришту младих отворен је 14. Међународни новосадски књижевни фестивал, који организује Друштво књижевника Војводине.
knjige pix
Фото: pixabay.com

Фестивал су отворили књижевници Милан Ненадић, Ласло Вегел и Јован Зивлак (уједно и директор ове манифестације), који су, говорећи о садашњем тренутку, указали на кризу поезије и истакли важно настојање да је овај фестивал афирмише.

Један од начина је и јавно читање поезије и непосредан сусрет са публиком, што је овај фестивал досад организовао сваке године на Тргу младенаца. Но, како су додали, упркос томе, и чињеници да ова средина има традицију, проблем ипак постоји у прихватању модерне поезије. Стога је одржавање овог фестивала велики допринос афирмацији поезије, и то у ширем, европском контексту, како је истакнуто. Поменуто је и да је овај фестивал део фестивалске мреже асоцијације Европа за фестивале, фестивали за Европу (ЕФФА), која га је уврстила на своју листу, сматрајући да је од изузетног значаја.        На тродневном фестивалу најављено је учешће око 20 писаца из Мађарске, Шпаније, Енглеске, Француске, Немачке, Русије, Пољске и других земаља, као и тридесетак из Србије. Међу њима су и добитници престижних европских награда за поезију - Едуардо Мога, добитник награде “Адонис” и “Латино” (Шпанија), Жан -Лик Депак, добитник награде “Артур Рембо”, и Етјен Фор, добитник награде “Мак Жакоб” (Француска). Они су песници у фокусу овогодишњег фестивала, уз Арен Ворнер из Енглеске и Дејана Алексића, добитника награде “Васко Попа”.

На овогодишњем фестивалу још учествују и Тобијас Бургхарт (Немачка), Јона Бургхарт (Аргентина), затим Ференц Андраш Ковач, Золтан Вираг (Мађарска), Валентина Валентиновна Јефимовскаја, Иља Козлов (Русија), Јацек Напјурковски (Пољска), као и песници из Србије Ђорђе Кубурић, Саша Нишавић и Ирина Харди Ковачевић.

Другог дана фестивала, јуче је је уручена Бранкова награда Друштва књижевника Војводине младој песникињи Кристини Милосављевић, за књигу “Пиши кад стигнеш“ у издању “ППМ Енклава” из Београда. О овој награди, која се додељује младом песнику до 29 година за прву песничку књигу, одлучио је жири у којем су Марија Шимоковић, Валентина Чизмар и Бранислав Живановић, председник. Кристини Милосављевић је награду уручио лауреат овогодишње фестивалске Међународне награде “Нови Сад” Ендре Скароши из Мађарске. Овом аутору ће поменута награда бити свечано уручена вечерас, на крају фестивала.

Мађарским ауторима је, иначе, ове године посвећена посебна пажња на фестивалу. Савремена мађарска поезија представљена је јуче у посебном програму у Градској библиотеци у Новом Саду, кроз Антологију савремене мађарске поезије, у којој је заступљено дванаест аутора, у избору Золтана Вирага (Сегедин, 1974), књижевног критичара и професора на Универзитету у Сегедину. На овој вечери песници у фокусу биће Ендре Скароши, поменути лауреат Међународне награде “Нови Сад”, затим Ференц Андраш Ковач и Иштван Кемењ. Поезију у преводу на српски језик казивао је глумац Предраг Момчиловић. 

За данас у Градској библиотеци у Новом Саду је најављен симпозијум, посвећен теми “Капитализам, интелектуалац и књижевност”. О тој теми говориће учесници: Алпар Лошонц, Драган Проле, Владимир Гвозден, Корнелија Фараго, Виктор Радун, Срђан Дамњановић, Бојан Јовановић и Дамир Смиљанић.

Репрезентативни избор ауторских прилога, од поезије до критичких радова, реализованих на предстојећем фестивалу, биће објављен у две свеске часописа “Златна греда”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести