НОВОСАДСКОМ КЊИЖЕВНИКУ У МОСКВИ УРУЧЕНО ВЕЛИКО РУСКО ПРИЗНАЊЕ Селимиру Радуловићу награда „Златни витез”

У Москви су додељене награде и дипломе 14. Међународног словенског књижевног форума „Златни витез“.
a
Фото: privatna arhiva

Mеђу лауреатима су новосадски књижевник, управник Библитеке Матице српске Селимир Радуловић за антологију „Златни век српског песништва“, владика моравички Антоније је за књигу „Oдноси Српске и Руске православне цркве 1945-1950. на основу докумената из руских архива”, Горан Петронијевић је за књигу “НАТО на суду историје”  и Слободан Стојичевић за књигу „Хибридни рат против Српске Православне Цркве“ . Награде и дипломе „Златни витез“ додељује Међународни словенски форум уметности „Златни витез“ на чијем је челу од оснивања велики руски филмски уметник и културни прегалац Николај Бурљајев.

 Подсетимо, у награђеној антологији Радуловић је обухватио период од 1910. до 2010. године, при чему је  сачињеним избором из поезије укупно 33 песника успостав љена својеврсна лирска вертикала једног века српског песништва, од Лазе Костића до Драгана Јовановића Данилова. „Ово је тек један избор из обиља. Али сви песници сабрани у овој књизи станари су исте куће, дакле, сви станују под истим кровом - под кровом српског језика!”, појашњава Радуловић.

Фото: Privatna arhiva

Иначе, захваљујући се на признању „Златни витез”, Радуловић је истакао да је десетлећима, „у упуштеном бунару, вавилонском, следио пут две личности руске филозофије и књижевности: Фјодора Михајловича Достојевског и Ивана Александровича Иљина. „Први је био наш учитељ и мучитељ — нико се није толико мучио с Богом и нико нас није толико мучио с Богом. Други ме је увео у тајне руске, односно, српске идеје — не одвајати се, по сваку цену, од других народа, већ залазити у сопствену дубину и улазити из ње према Оцу, нашем, служећ му, као ученици Његови, и учитељи самима себи. Верујући, без остатка тврђујућу снагу, позвање и пут властитог народа”, рекао је Радуловић, поручивши да су руски и српски народ, „звани и обавезни да, обнављајући имање, Очево, иду својим путем, за својим срцем, ка својој слободи”.           

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести