Оснивач БКЦ Радован Влаховић одликован Златном медаљом за заслуге

НОВО МИЛОШЕВО: Радован Влаховић, књижевник и оснивач Банатског културног центра, одликован је Златном медаљом за заслуге председника Републике поводом Видовдана у Палати Србија.
b
Фото: Banatski kulturni centar Novo Milosevo

Влаховић је одликован „за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области књижевности”, а у образложењу се наводи: „Радован Влаховић је српски књижевник и културни радник, оснивач и директор првог приватног културног центра у Србији, где је као уредник издавачке делатности потписао скоро 500 наслова разних аутора“.

Поводом одликовања, Влаховић је изјавио:

„Видовданска Златна медаља којом ме је одликовао председник Републике Србије Александар Вучић је признање и потврда за мој вишедеценијски стваралачки рад и ангажман у српској књижевности, као писца, издавача и оснивача више књижевних и културних манифестација којима сам моје село уцртао на литерарну мапу Баната, Војводине, Србије, Европе и света. Дубоко укорењен у свом завичају, захвалан Богу, кличем на сав глас: Дрво да би могло у висину, мора у дубину, а стварати значи радовати се!“

Укупно 32 видовданска одликовања председник Републике Србије Александар Вучић уручио је заслужним појединцима и институцијама. Додељени су Орден Републике Србије на ленти, Орден Карађорђеве звезде првог, другог и трећег степена, као и медаље за заслуге и за храброст.

Одликовани су: Шинзо Абе, академик Василије Крестић, академик Светислав Божић, Владика Лукијан Пантелић – Епископ будимски и администратор Епархије темишварске, Словачка евангеличка црква аугзбуршке вероисповести у Србији, Гимназија у Чачку, Љиљана Смајловић, Егон Савин, Љубиша Ристић, Драган Стојковић – Пикси, Светислав Пешић, Велибор Бора Милутиновић, Милош Биковић, Фудбалски клуб „Раднички“ Сремска Митровица, Дечје позориште Суботица, Рејф Фајнс, Јавна библиотека Дољевац, Зоран Вапа, Анђелка Влаисављевић, Марк Валдер, Мариза дос Реис Нунес, Андреа Бочели, Далибор Китановић, Слободан Деспот, Радован Влаховић, Зорица Јурковић Ембер, Драган Мартиновић, Братислав Анђелковић, Предраг Ђаковић, Младен Јагушт, Саша Лалић и Андрија Трифуновић.

Радован Влаховић је рођен 1958. године у Новом Бечеју. Студирао је Југословенску и светску књижевност у Новом Саду. Објавио је преко 50 књига. Пише романе, кратке приче, песме, есеје. Превођен је на енглески, руски, немачки, мађарски, словачки, румунски, словеначки и македонски језик. Члан је Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Србије, Удружења писаца Еxил – ПЕН, секције земаља немачког говорног подручја, и Матице српске. Оснивач је и директор првог приватног културног центра у Србији – Банатског културног центра. Влаховић је као уредник издавачке делатности овог центра потписао преко 500 наслова у области књижевности, науке и уметности на више језика.

Добитник је бројних награда за књижевни рад и културно прегалаштво. Оснивач је више културних манифестација. Живи и ради у Новом Милошеву.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести