Отворен 15. Београдски фестивал поезије и књиге

БЕОГРАД: Петнаесто издање Београдског фестивала поезије и књиге “Тргни се! Поезија“ отворено је вечерас у Народној библиотеци Србије под слоганом “Срце моје, неко куца“ и трајаће до 10. октобра.
p
Фото: Tanjug/ video arhiva

Овогодишње издање манифестације својеврсни је омаж песнику Милутина Петровићу поводом обележавања 80 година од његовог рођења, тако да и слоган фестивала представља стихове из његове поезије.

Ово је веома посебан тренутак, не само зато што је ово 15. по реду фестивал, то је некакав излазак из детињства, улазак у неки другачији период у животу човека, истакао је директор и селектор фестивала Дејан Матић на свечаном отварању.

Он је додао да је ово издање с разлогом посвећено Милутину Петровићу јер тај један Петровићев стих “у четири речи може да сажме пар векова српске поезије и песништва“.

Директор Аустријског културног форума Адриен Фајкс навео је да је овај фестивал толико тога учинио за поезију, књижевност и културу уопште чак и ван граница Србије и да је веома срећан што чак и у овим околностима има прилике да се аустријски песници повежу са својим српским колегама.

Други секретар у амбасади Норвешке Стефан Алмехаген Сандстад рекао је да култура има ту огромну способност да повезује људе, а да Норвешка ту чињеницу активно користи да побољша своје дипломатске и билатералне односе са Србијом.

Након приказивања кратког филма у којем је Милутин Петровић рецитовао неке од својих најпознатијих стихова, уследило је читање одабране поезије и прозе које је отворила шведска песникиња Хана Рајс Лара, а уприличена је и пројекција остварења “Leonard Cohen: Bird on a Wire“.

Како је најављено, програм фестивала ће и ове године обухватати читање поезије и прозе домаћих и иностраних аутора, разговоре са песницима и преводиоцима, промоције нових књига, сусрете са студентима, филмски и музички програм, као и позоришну представу, а одржаће се у Народној библиотеци Србије, Културном центру Град, Културном центру Магацин и Филолошком факултету у Београду.

Ове године ће на овој манифестацији наступити преко 40 писаца, песника и преводилаца из Шведске, Норвешке, Аустрије, Шпаније, Пољске, Северне Македоније, Кипра, Албаније, Хрватске, Косова и Србије, што онлајн, што уживо.

Београдски фестивал поезије и књиге основан је 2007. године у циљу афирмације савремене поезије у Србији и приближавања поезије најширој публици.

Фестивал се залаже за промовисање највиших уметничких вредности, младих уметника, интересовања за друге културе, хуманог односа према човеку и граду, слободу мисли, говора и уметничког изражавања, као и инклузију осетљивих друштвених група.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести