Пиштало: Желим да гледам живим очима живог Андрића

БЕОГРАД: У Андрића су генерације професора уложиле намрштеност јер су се плашили живог нобеловца, мртвим очима су гледали мртвог Андрића, а ја желим да живим очима гледам живог Андрића, казао је вечерас Танјугу писац Владимир Пиштало пре промоције његове књиге „Сунце овог дана: Писмо Андрићу" у беогрсдакој књижари Делфи СКЦ. 
Vladimir Pištalo, promocija knjige „Sunce ovog dana: Pismo Andriću",  Foto Tanjug / Dimitrije Goll
Фото: Tanjug

Смештајући Андрићево дело усред личног књижевног мита, Пиштало је своју причу о појачаној садашњици исписао као писмо Андрићу.

"Огромна Андрићева емотивност изненадиће читаоце моје књиге. Представљали су га као писца у чијим делима не може да се прочита шта је заправо мислио. Он је био попут Фелинија који је био најемотивнији филсмки режисер. Фелини и Андрић имају ликове у својим делима који нас подсећају да је сваки човек у ствари кловн ма колико се мрштио", казао је Пиштало. 

Цењени писац напомиње да је Андрић разумео људе из најнижих слојева. "То су људи који једва контролишу своју част, разум и положај у друштву. У Андрићевом делу је главна метафора је мост, али тај мост је код њега у суштини била емпатија према другом човеку" казао је Пиштало. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести