Побуњене читатељке оствариле пројекат Побуњено читам

БЕОГРАД: Након двомесечног рада са тинејџерима из целе Србије, удружење "Побуњене читатељке“ из Београда представило је на порталу "Бооквица“ резултате пројекта под називом "Побуњено читам: Мапе Југословенског наслеђа“, чији је циљ био да се види шта млади мисле о социјалистичкој Југославији, саопштили су организатори.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Објављени радови младих узраста од 14 до 20 година обухватају три тематске целине: југословенска књига за децу и младе, откривање југословенских књижевница и анализа женских ликова у неким од најбољих остварења југословенске кинематографије.

Овом приликом нашле су се књиге из југословенских едиција школских лектира, као што су "Ластавица“, "Плава птица“ и "Вјеверица“.

Изучавана су стваралаштва више ауторки - Биљане Јовановић, Мирјане Стефановић, Јудите Шалго и Саше Божовић, као и филмско наслеђе Душана Макавејева и партизанских филмова.

"Процес учења тинејџерки био је инспиративан и за мене јер сам и сама истраживала неке нове аспекте и откривала шта ми је раније био мање познато“, изјавила је једна од менторки пројекта Нађа Бобичић.

"Док су се оне упознавале са југословенским уметничким корпусом, размењивале смо утиске о времену у којем нисмо могле да учествујемо, али које нас све инспирише због непролазних вредности, попут антифашизма и солидарности“, додаје Бобичићева.

Пројекат "Побуњено читам“ реализује се у оквиру другог пројекта, који носи назив "Локални позив за ЕУ: владавина права и културна разноликост за стварање друштвене кохезије и одрживог развоја локалних заједница“, који финансира Европска унија и подржава Национална коалиција за децентрализацију из Ниша.

Удружење "Побуњене читатељке“ постоји од 2014. године, а чине га књижевне критичарке и радници у култури који примењују феминистички и левичарски приступ књижевности.

Они за мисију имају охрабривање младих критичарки да свој рад прикажу јавности и иду против патријархалних и националистичких образаца.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести