Познати италијански писац на суду због клевете, Мелони назвао „гадуром“

РИМ: Познати италијански писац и водећи борац за људска права Роберто Савиано појавио се данас на суду због клевете, јер је премијерку Ђорђу Мелони назвао "гадуром".
m
Фото: Tanjug (Roberto Monaldo/LaPresse via AP)

Уколико буде проглашен кривим, могао би да добије до три године затвора, али према италијанском правном систему већа је вероватноћа да ће добити новцану казну од најмање 500 евра или условну казну затвора.

Бранићу легитимитет критике власти, чак и када је строга, рекао је Савиано (43) за Ројтерс у писаној изјави уочи појављивања пред судом у Риму.

Мелони је тужила Савиана након телевизијског интервјуа из децембра 2020. године у којем је писац критиковао њу и десничарског лидера Матеа Салвинија због њихових напада на невладине организације које спасавају мигранте на мору.

Савиано је у политичкој емисији коментарисао смрт шестомесечне бебе из Гвинеје у бродолому, а за то је окривио Мелони и Салвинија, чија је странка Лига део актуелне владе.

Само желим да кажем Мелони и Салвинију - гадови! Како сте могли?, рекао је Савиано.

Мелони је 2019. године рекла да би хуманитарни бродови који спасавају мигранте требало да буду потопљени, док је Салвини, тадашњи министар унутрашњих послова, забранио бродовима са мигрантима да пристају у италијанске луке.

Мелони је због тога покренула правни поступак против Савиана, а тужио га је и Салвини.

Суђење је одложено до 12. децембра након кратког прелиминарног рочишта на којем је Салвини тражио да буде тужилац у поступку, што значи да би могао да добије одштету ако Савиано буде проглашен кривим.

Савиано, који живи под заштитом полиције од 2006. године, када је објавио књигу Гомора о напуљској мафији, не жали што је критиковао Мелони.

Зашто да се извињавам? Зато што сам испунио своју дужност да критикујем власт, као што би требало сви интелектуалци? написао је у изјави Ројтерсу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести