Преминуо Симон Симоновић

Симон Симоновић, песник, приповедач, књижевни уредник и есејиста, преминуо је у Београду, после краће и тешке болести.
Simon Simonović  Foto: privatna arhiva
Фото: Симон Симоновић  Фото: приватна архива

Симоновић је рођен је 1946. године у Врању, у коме је завршио гминазију, а Правни факултет у Београду, 1968. Био је уредник у Дому омладине Београда, у Нолиту, и у „Раду“као и у Издавачкој кући Танеси, а уређивао је „Књижевну реч“ „Дело“ и НИН-ов „Књижевни гласник“. Био је члан Српског књижевног друштва.

Објавио је књиге песама: Прибој, Градски живот, Упутства за преврат, Изјаве, Мајчино млеко, Снови на окупу, Несанице, Из окружења, Љубавне и јуначке, Педесет две објаве, Турско гробље, Низ воду. Објављене су му и књиге изабраних песама: Песме, Снеруке, Свакодневни призори, Коначна верзија, Уочи главног претреса. Аутор је књига прозе: Коске, Тајка, Хоћу-нећу, Разно и књиге есеја: Онај Дис у мени и И тако...Приредио је књиге др Лазара Марковића Срби и Хрвати, Бранка Радичевића Најлепше песме, Едгара Алана Поа Гавран. Један је од четворо приређивача књиге Ристе М. Симоновића, Друштвене историје Врања од краја 19. до краја 20. века.

У телеграму саучешћа министра културе Владана Вукосављевића наведено је да ће остаће запамћене Симоновићеве збирке песама, прозе и есеја, које су, свака на свој начин, биле догађаји у српској књижевности. “Остаће запамћен и његов изузетан уреднички рад у угледним издавачким кућама, као и активности на Београдском сајму књига, који је нашој читалачкој публици у претходних пола века омогућио упознавање са неким од најзначајнијих имена домаће и светске књижевности и отварање нових хоризоната међународне сарадње”. Симоновић је био, истакао је министар, значајан представник једне епохе у нашој књижевности и издаваштву „где су главни актери били вишеструко талентоване личности за које је бављење књигом била много више од привредне делатности.”

 

 

Никола Стојиљковић
07.01.2020 • 23:06
Скандалозна "Друштвена историја Врања" за коју је породици Симоновић "џак пара" развезао бивши градоначелник Зоран Антић, челни потписник ове гомиле клевета на рачун бројних грађана Врања, представља васкрсавање злог духа Ристе Симоновића. Због манипулисања службеном документацијом Риста Симоновић је имао нечасне прекиде у каријери.
EUR/RSD 117.5799
Најновије вести