Проблем три тела Лијуа Цисина: Компјутерска игрица и издајници човечанства

Уобичајена читалачка асоцијација на помињање научне фантастике односи се на ауторе из Сједињених Америчких Држава и Енглеске; потом „на ред“ долазе писци из Русије (односно бившег ШСР-а), Француске, Пољске, Јапана. Тек су посвећеницима и теоретичарима знани писци из Немачке, Шведске, Мађарске, Србије...
e
Фото: pixabay.com

О научној фантастици која се пише о Кини до пре десетак година ретко ко је ишта знао (па чак ни да се ли тај жанр уопште тамо пише и чита!). Ову ситуацију у потпуности је променила појава романа „Проблем три тела“ аутора Лија Цисина (“Лагуна” 2019). Његова прича „Планина“, објављена је 2006. у кинеском часопису „Научнофантастични свет“ била је заметак овог романа који је серијализован у истом часопису, а 2007. објављен као засебна књига, прва у трилогији „Беседе о Земљиној прошлости“. Роман је преведен на енглески и објављен у САД  2014. а следеће године је добио награду „Хуго“ за најбољи роман; тако је Цисин постао први аутор из Азије који је освојио ову награду (за коју гласају читаоци). На енглески су преведени и остали делови трилогије „Мрачна шума“ и „Крај смрти“ (2017. освојила награду „Локус“). Цисин је тако на велика врата ушао у америчку (и светску) научнофантастичну сцену и оставио врата отворена за нове ауторе из Кине.

“Проблем три тела” припада “тврдој научној фантастици” која се ослања на знања из научних дисциплина (од генетике и физике до космологије) и строго их поштује. Стога су спекулације које се у таквим делима појављују темељно поткрепљене научним теоријама и траже од читалаца појачану пажњу као и шире опште знање, те спремност за додатно проучавање неких питања. Цисинова епска прича простире се у стварном времену (које подразумева враћање у прошлост) те у виртуелном свету (што је приближава киберпанк миљеу). У реалном свету савремене Кине дешава се низ самоубистава еминентних научника за које се испоставља да су узрокована губитком вере у свеколико знање јер више није могуће доказати функционисање круцијалних закона физичког света! Физичар Ванг Мијао, стручњак за нанотехнологију, невољно уплетен у читаву гужву искусиће у свом видном пољу и појаву сабласног часовника који одбројава време до неког фаталног догађаја. За овом сензацијом уследиће и узнемирујућа појава аномалија у позадинском космичком зрачењу. Полицијска истрага тапка у месту али наслућује да иза све стоји тајанствена међународна групација.

Паралелно са овим догађајима, у ексклузивној интернет игрици, развија се бизарни свет чији опстанак зависи од интеракција три небеска тела-сунца што узрокује хаотичне, непредвидиве промене-смене екстремних временских неприлика и ретких периода пријатног времена у коме се цивилизација, после пропасти, поново издиже. Решењу проблема три тела, којим би се сигурно предвидели повољни периоди, прикључују се и виртуелни ликови Галилеја, Њутна, Ајнштајна који, у једној од цивилизацијских инкарнација, у ту сврху конструишу и људски компјутер од три милиона војника! Играчи који успеју да пређу на следећи ниво игрице бивају позивани на састанке и тамо примани у редове фамозне организације (или елиминисани) иза које постоји невероватна тајна: у доба Културне револуције, када су многи научници ликвидирани, започет је и тајни пројекат са задатком да пронађе ванземаљске цивилизације. Ћерка једног од погубљених научника „ухватила је“ сигнале стране агресивне цивилизације и послала им поруку да дођу на Земљу и спрече људску расу да уништи планету, чиме је починила издајство сопствене врсте. Цивилизација која је примила поруку живи управо на свету угроженом непредвидивошћу кретања три тела и шаље своју флоту према Земљи (путовање ће трајати 450 година); истовремено шаље и две модификоване честице-супер компјутере које ће поништити темеље досадашње земаљске науке и тако спречити земљане да се припреме за одбрану пред освајачима. Додатне информације о цивилизацији укомпоноване су у игрицу којом се врбују симпатизери.

Заплет романа грандиозан је и у најбољој традицији „тврде научне фантастике“ која се бавила питањима опстанка живота на Земљи, људским освајањем свемира, сусретима и сукобима са другим облицима разумног живота, коначном смрћу свемира...

Ватромет невероватних идеја које су представљене и оправдане као могуће одузима дах знатижељном читаоцу.

 Илија Бакић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести