Проглашени лауреати награде Бранковог кола “Стражилово“

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Овогодишња награда “Стражилово“ за најбоље песничке књиге објављене у Бранковом колу, по одлуци жирија, равноправно је припала Милану Вићићу за књигу “Вечна пролећа“, Бојани Кулиџан Громовић за “Небоглед“, Јелени Вујановић за “Ма није ми ништа“ и Филипу Божићу Дејановићу за “Збогом, симболи“.
Sremski Karlovci Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сремски Карловци Фото: Дневник.рс

Специјална награда “Стражилово“ припала је панорами поезије ђака Карловачке гимназије “Песме после нас“, коју је приредила проф. др Маја Стокин.

Како наводи дирекција Бранковог кола, овогодишње признаје ће свечано бити уручено 11. септембра на “рајском Стражилову“, код споменика Бранку Радичевићу, на јубиларном 50. Бранковом колу - које ће трајати од 10. до 20. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Песник Милан Вићић дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, одсек за руски језик, књижевност и културу.

По речима жирија Бранковог кола, у чијем су саставу Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Ратко Лончар, “у својој другој књизи поезије Вићић се наметнуо снажном имагинацијом и супериорним даром за ''рад у језику''“.

“У то нас управо уверавају његова “Вечна пролећа“, дијалектичка апологија “драматичности човекове невечности и вечне нечовечности“ у процесу потраге за “својим“... Користећи разноврсне алате језичког - од архаичног, митолошког, вернакуларног, жаргонског, заумног, кованичког - Милан Вићић као већ формирани млади-стари песник, предочава “антички“ страх од природе као хтонског простора и “романтичарски“ ужас изазван градским просторима“, наводи жири у образложењу награде.

Бојана Кулиџан Громовић магистрирала је на Катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Награђена књига “Небоглед“ нуди “разноврсну лепезу рефлексија са мотивима и питањима човековог постојања, фантазмагоричне проблеске искуства, завичајне призоре и снове, урбани свет са социјалним и друштвеним искушењима“.

“Као рођена песникиња, не либи се да у први план стави љубавну поезију, то јест прожимање мушког и женског принципа као незаобилазну тему за уметничку обраду, то јест као елементарни захтев за испуњење мисије песничког талента у свим временима. У овој збирци песама налази се усађена људска искреност да будеш то што јеси“, образложио је жири.

Јелена Вујановић тренутно похађа докторске студије на Факултету политичких наука у Београду.

У свом првенцу “Ма није ми ништа“ доноси “нешто луталачко и боемско, нешто што даје поетичку претпоставку за даље грађење односа према уметности и животу, то јест кључ за актуелне секвенце и свевремене стваралачке визије“.

“Наспрам помодне “контраљубавне“ и “контраптриотске“ поезије, Вујановићева управо инсистира на чистој емоцији у отварању родољубивих и љубавних тема. Вера у поезију и песнички говор, у човека и природу, у матерњи језик и божанско, главни су стубови ове награђене књиге, благо за нова поетичка открића“, истиче жири.

Филип Божић Дејановић тренутно студира психологију на Филозофском факултету у Новом Саду.

Његов награђени песнички првенац “Збогом, симболи“ обилује “зрелошћу “поете ватеса“, онога који има визије након пређеног пута-искуства, интимног неразумевања и патње, и постаје слободан - нуди другима да буде вођа њиховог емотивног путешествија“.

“На том путу трауматизовани свет збацује тврдокорне оклопе и кавезе, отвара неслућене просторе неба-поезије и стваралачког васкрснућа... Овај првенац доноси веома оригиналну поетичку шифру која може послужити и песнику и другима да креативно трагају и трају у времену“, наводи жири.

Специјална награда “Стражилово“ припала је панорами поезије ученика Карловачке гимназије “Песме после нас“, коју је приредила професор српског језика и књижевности др Маја Стокин.

У панорами се налазе песме Алексе Вилића, Исидоре Антонијевић, Наталије Ђорђевић, Иве Максимовић, Николине Дикић и Хелене Будимир.

“Ову награђену књигу одређује њена младалачка основа, поезија из кошнице младих талената Карловачке гимназије, а у славној аури Сремских Карловаца и Бранковога Стражилова. Године проведене у Карловачкој гимназији године су са звездама на дохват руке и песничким визијама у неограниченом маштаријуму матерњега језика“, каже жири у образложењу.

Признање “Стражилово“ постоји 47 година и по речима дирекције Бранковог кола “ужива углед награде са најлепшим именом у савременој српској поезији и књижевности“.

Међу многим досадашњим добитницима овог признања налазе се Радомир Путник, Ненад Грујичић, Зафир Хаџиманов, Иван Лаловић, Растко Лончар, Душан Захаријевић, Горица Радмиловић, Никола Раусављевић, Милан Цхосић, Ивана Стојић, Ирена Плаовић, Александра Батинић, Марко Миловановић Марун, Зденка Валент Белић, Милан Громовић, и други.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести