Пролећни Бранкови дани од 15. до 28. марта

НОВИ САД: „Пролећни Бранкови дани 2021“, манифестација у част песника Бранка Радичевића, којом се обележава његов рођендан по јулијанском и грегоријанском календару, биће одржана од 15. до 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду.
branko radicevic
Фото: Youtube Printscreen

Како кажу у „Бранковом колу”, институцији која чува успомену на најпознатијег ђака Карловачке гимназије, песников  197. рођендан, између 15. марта по јулијанском календару и 28.марта по грегоријанском биће обележен различитим програмима.

На самом почетку манифестације, у понедељак, 15. марта од 11 сати у седишту „Бранковог кола”, у Улици патријарха Рајачића 16 у Сремским Карловцима, свечано ће бити уручена престижна награда за најбоље песничке књиге на српском језику „Печат вароши сремскокарловачке“. То високо признање примиће Радомир Стојановић, Јовица Ђурђић, Бранислав Зубовић и Душан Захаријевић.

Реч је о једној од најстаријих, у самом врху у Србији и региону, награда за поезију, старој педесет четири године. Међу досадашњим добитницима те награде су најугледнији наши песници.

На овогодишњим „Пролећним Бранковим данима“, у славу српског романтичара Бранка Радичевића и његове бесмртне поезије, сионских Сремских Карловаца и парнасовског Стражилова, премијерно ће бити представљене две нове песничке књиге младих талентованих аутора у издању „Бранковога кола”. То су збирке Јелене Вујановић „Ма није ми ништа“ и Милана Вићића „Вечна пролећа“. О књигама ће говорити уредници и рецензенти Ненад Грујичић и Растко Лончар.

У оквиру „Пролећних Бранкових дана“, на Светски дан поезије, 21. марта, биће читане песме из књига двоје лауреата међународне награде „Бранко Радичевић“. У питању су песници Насо Вајена и Керол Ен Дафи, чије су књиге „Песме“  и „Светске жене“, својевремено објављене у „Бранковом колу”  у препеву Ивана Гађанског, Ксеније Марицки Гађански и Милене Борић.

У трима гимназијама - Карловачкој, Змај Јовиној и Исидориној на „Пролећним Бранковим данима“ биће одржани школски часови на којима ће бити речи о  Алексију Радичевић, како је крштено име чувеног песника, о Бранку и Змају, и Бранку и Исидори. Даровити ђаци ових гимназија казиваће поезију Бранка и Змаја, и текстове Исидоре Секулић, а о српским великанима говориће професори Маја Стокин, Дамир Малешев и Растко Лончар.

Током манифестације, Бранкове антологијске песме казиваће и певати младе уметнице,  даровита глумица и соло-певачица, Даница Петровић и Катарина Поповић.

Иако се одржавају у нимало пријатној атмосфери планетарне пандемије, из „Бранковог кола” поручују да ће и овогодишњи „Пролећни Бранкови дани“ сачувати златоносну песничку и духовну нит и настојати да одрже ону стваралачку ватру талената на овом свету, која греје људску душу и човеков смисао у времену. Мартовска манифестација на најбољи начин најавиће јубиларно 50. „Бранково коло” које ће бити одржано од 10. до 20. септембра ове године.

З. Мл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести