Промоција књиге Горана Гоцића о Кустурици на ФЕСТ-у

БЕОГРАД: Друго допуњено издање књиге “Емир Кустурица - култ маргине” аутора Горана Гоцића, едиције “Фестових 50” данас је представљена у оквиру 50. издања ФЕСТ-а у Комбанк Дворани.
emir kusturica
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Писац је добитник НИН-ове награде за роман “Thai” (2013), а такође је објавио и романе “Британија - последња станица” (2017) и новије дело “Човек из нехата” (2021).

Издавач књиге о Емиру Кустурици је “Агапе књига” и Библиотека града Београда.

Изворно писана на енглеском језику за време Гоцићевог боравка у Лондону, књига је забележила завидан успех, упркос томе што је критички настројена према англоамеричком концепту филма, као и чињеници да је Емир Кустурица мање познат у Великој Британији и САД.

Иван Карл, градски Секретар за културу и председник Одбора ФЕСТ-а, открио је да га је пре пола године контактирао Александар Гајшек, истакнути телевизијски новинар и водитељ, и такође издавач испред куће “Агапе књига”, са идејом да у сарадњи са Библиотеком града Београда објаве друго издање познате књиге о нашем и светском редитељу.

“Емир Кустурица је одавно везан за наш међународни фестивал ФЕСТ, не само својим филмовима, већ и залагањем, помагањем у његовом развоју. Тако је 1992. године довео на Фест - Џонија Депа, редитеља Џима Џармуша, а последњи пут нам је 2017. гошћа била и Моника Белучи са његовим филмом “На млечном путу”, подсетио је Карл на активно присутсво Кустурице, који је на отварању 50. Феста примио награду “Београдски победник”, уз Предрага Микија Манојловића.

Карл је дошао на идеју да се књига објави у познатој едицији “Фестових 50” и самим тим да се овом промоцијом 50. издање Феста приводи крају у знаку редитеља са којим је и почело, на отварању.

Александар Гајшек као издавач “Агапе књига”, према својој култној ТВ емисији, приметио је да смо сви као народ срећни што имамо Емира Кустурицу као редитеља који нас представља у свету, али мисли да је и Емир има разлога да буде срећан што баш Горан Гоцић пише о њему монографију.

“Постоје за то барем три добра и озбиљна разлога - Гоцић је врхунски новинар, изванредан филмски критичар и фантастичан писац. Али осим тога, тајни зачин или пети елемент који он поседује јесте исконски, урођен дар за филозофско и дубинско проматрање живота и света”, казао је Гајшек.

Такође је напомемуо да је аутор навео у делу како је Кустурица увек поседовао социјалну интелигенцију и да се у сваком друштву где се налазио, узимао оно најбоље од њих.

Гајшек је читао одломке из те обимне књиге, где је истакнут и симпатичан део из приватног живота великог редитеља, двоструког добитника Златне палме са Канског фестивала за филмове “Отац на службеном путу” (1985) и “Underground” (1995).

“Када је освајао своју садашњу супругу Мају Мандић, сада Мају Кустурицу, Емир је рекао - “Ја сам иделан за тебе”. Она га је питала - “Зашто си баш ти идеалан?”, да би он одговорио - “Ево, када би узела неког мангупа за мужа, он ће бити груб према теби. Ако узмеш интелектуалца, биће ти досадан. А ја сам ти и једно и друго”, навео је Гајшек.

Издавач је открио и појединост да је први новац који је у животу зарађивао Кустурица, био од посла убацивања угља у сарајевску Кинотеку.

Гајшек је рекао да се већ скоро 20 година дружи са овом књигом од првог издања и да је у допуњеној варијанти сада Кустурица дао на располагање све могуће архиве о себи, веома великодушно је учествовао у раду на књизи, давајући им потпуно нове, никада објављене фотографије, укључујући и ону где га је сликао унук Јанко.

Писац Горан Гоцић је духовито изјавио да даље не мора себе да хвали као ни књигу, када има за то колегу Гајшека.

“Учинило ми се у почетку да је прво издање апсолутно комплетно што се тиче саме теме, али испоставиће се да није баш тако. Како је Емир веома плодан аутор, тешко га је стићи и писати о толико пројеката које ради, тако да сам допунио књигу са нових седам филмова који нису били у првом издању”, објаснио је Гоцић.

Кустурица је својевремено о књизи рекао да је ''импресиониран квалитетом писања'' у њој.

''Чињеница да је мој анархични концепт и ирационални став спрам живота рационализован у мојим филмовима веома је добра опсервација. Написани материјал ми је помогао док сам, размишљајући о будућим пројектима, поново пролазио кроз различите фазе своје каријере”, рекао је тада Кустурица.

Допуњено издање садржи причу о играним филмовима режисера које је снимао након првог издања монографије - дугометражни - “Завет”, “На млечном путу” (2017), кратки у оквиру омбинуса - “Разговори са Богом”, “Сва невидљива деца” и други, документарци “Марадона од Кустурице” (2008), “Ел Пепе, један узвишени живот” (2018).

Књига на енглеском “Нотес Фром Тхе Ундергроунд: The Cinema Of Emir Kusturica” Горана Гоцића (Wallflower Press, 2001), прва је монографија о једном домаћем синеасти објављена на енглеском говорном подручју.

У оквиру едиције “Вртоглавица”, издавач СКЦ је касније представио проширено издање књиге под називом “Емир Кустурица: Култ Маргине”.

Утемељена на разговорима са режисером, ова монографија покрива и низ других области, од идеологије до естетике, од историје до културолошких студија.

Двонедељник “Обсервер” изабрао је дело међу пет филмских књига године у Британији, постала је академски хит и може се наћи у библиотекама широм света.

Гоцић је свестрани аутор и стваралац: новинар, уредник, филмски аутор, преводилац, књижевник и академски професор. Његове радове је објавило или емитовало барем 30 медијских кућа на 12 језика, као телевизијске станице РТС и Канал 4.

Његов први роман “Таи” (Геопоетика, 2013, објављен на српском, енглеском и македонском) постао је бестселер и освојио награде - „Милош Црњански“ и Нинову награду за роман године (2014), и ушао у шири избор за међународну Даблинову награду (2015).

Написао је и четири студије - “Енди Ворхол и стратегије попа” (Прометеј, 1997), “Желимир Жилник: Изнад црвене прашине” (Институт за филм 2003, коаутор, објављена на српском, енглеском и шпанском језику), “Како убити Бетовена: Болест у загрљају културе”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести