Прозефест у Новом Саду: Заузми позу – читај прозу

Међународни књижевни фестивал Прозефест који се под мотом “Заузми позу - читај прозу” од 18. до 21. априла одржава у Новом Саду, у организацији Културног центра представљен је у Београду.
plakat-prosefest
Фото: Dnevnik.rs

 Фестивал је основан с намером да се књижевност врати живом и непосредном контакту са читаоцимна, пре свега младом публиком, тако да су новосадски средњошколци и овог пролећа читали књиге наших и светских прозаиста како би се припремили за разговоре са њима на предстојећем, 11. Прозефесту.  Наш цењени издавач и писац Владислав Бајац напоменуо је на представљању фестивала Прозефестда му је „велика част што је помогао да у Нови Сад дођу еминентни писци”.

"Један од сегмената фестивала који је апсолутно фантастичан је да ученици гимназија у Новом Саду буду саговорници значајних писаца. Та деца се на време припремају читајући књиге писаца са којима ће разговарати и неретко се дешава да гости фестивала истичу како их никада нико није боље испитао о њиховим књигама", казао је Бајац и напоменуо да припрема за разговор са писцима ђацима није наредба, или домаћи задатак - већ велико уживање.

Међу учесницима 11. фестивала је европска списатељска звезда аустријски књижевник Петер Хандке, овогодишњи добитник награде “Милован Видаковић” која носи име родоначелника савременог српског романа и једног од најзначајнијих напших писаца 19. века. Награда ће му бити уручена на дан отварања фестивала 18. априла у 18 часова у Српском народном позоришту, разговор са њим водиће Жарко Радаковић који је на српски превео 25 Хандкеових књига. Ове године ђаци ће на Прозефесту разговарати са књижевницом из Аргентине Лусом Валенсуелом, писцима из Хрватске Слободаном Шнајдером и Драгом Кекановићем, нашим ауторима Бранком Анђићем и Мирком Демићем, Перуанцем Сантјагом Ронкаљолом. На Прозафесту учествују ђаци гимназија“Јован Јовановић Змај”, “Исидора Секулић” и “Светозар Марковић” те студенти Филозофског факултета. Ментори су им њихови професори књижевности, а сваки спој младости и писаца, како је речено, кулминира изненађујућим сусретом који неретко подсећа на врцаве празнике речи. Махом су писци ти који остају без текста јер не очекују тако добро промишљена и проницљива питања о ономе што су написали.

Прозефест је од 2007. имао близу 20.000, углавном младих посетилаца који су се срели са око 100 мајстора писане речи из целог света.  Међу њима су били лауреати многих награда, од НИН-ове до Нобелове.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести