Расписан конкурс за НИН-ову награду: Жири има нове чланове

БЕОГРАД: Конкурс за НИН-ову награду за најбољи роман у 2022. години је званично отворен, а у њен жири су ушли нови чланови Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев и Горан Коруновић, саопштио је данас часопис НИН.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Мандат у НИН-овом жирију је истекао Бранку Кукићу, Ивану Миленковићу и Марјану Чакаревићу, док од старих чланова остају још ове године Марија Ненезић и Теофил Панчић.

"Позивамо ауторе и издаваче да романе, написане на српском језику, заведене у националној библиотеци и први пут објављене 2022. године, пошаљу на конкурс у најмање шест примерака на адресу недељника НИН одмах по објављивању, а најкасније до 15. децембра", каже се у саопштењу.

Како је најављено, списак пристиглих дела ажурираће се на сајту www.nin.co.rs. а име 69. добитника биће саопштено средином јануара 2023., пошто претходно буду одређени шири, ужи и најужи избор кандидата.

Свирчев је научна сарадница у Институту за књижевност и уметност у Београду, а академска сфера интересовања су јој феминистичке студије периодике, авангарда и традиције романа у српској књижевности, саопштио је НИН.

Објавила је књиге "Ах, тај идентитет!" (2011), "Винаверова књижевна република" (2017), "Портрет претходнице: Драга Дејановић" (2018) и "Авангардисткиње. Огледи о српској (женској) авангардној књижевности" (2018), а књижевну критику континуирано објављује у Пољима, Београдском књижевном часопису и на порталу Комуна Линкс.

Ђорђијевић је уредница књижевних и трибинских програма у Народној библиотеци Србије, радила је као спољни сарадник немачког часописа за књижевност и културу ВортМозаик и издавачке куће Голубукс, и вишегодишња је сарадница Политикиног подлистка Културни додатак за који редовно пише есеје, књижевне прикаже, књижевну критику и ради интервјуе са књижевницима.

Коруновић је доцент на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима на Филолошком факултету у Београду, објављивао је књижевну критику у периодици као што су Данас, Летопис Матице српске, Поља, Кораци, Квартал и на порталу Глиф.

Аутор је књига песама "Гостопримства" (2011), "Река каишева (2012), "Црвена планета" (2014), "Уста без капака" (2019) и других, и бави се проучавањем модерних јужнословенских књижевности, са посебним интересовањем за модернистички роман и савремену поезију.

НИН-ова награда додељује се од 1954. године и постала је током година најзначајније домаће књижевно признање, а актуелна добитница је Милена Марковић за књигу "Деца", у издању куће Лом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести