Саопштен ужи избор 17 књига кандидата за Виталову награду

НОВИ САД: Жири награде "Златни сунцокрет", за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју, у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, одредио је ужи избор од 17 кандидата, саопштила је данас компанија Витал.
knjige
Фото: pixabay

Како је наведено, у жанру романа кандидати су "Смртни исходи атлетских повреда"(Боока) Милице Вучковић, "Шпанска чизма" (Лагуна) Владимира Копицла, "Менует у шејтановим папучама" (Дерета) Милкице Милетић и "Двадесет пети сат" (Службени гласник) Александра Гаталице.

Следе "Трик-роман" (Агора) Петра Милошевића, "Путовати" (Чаробна књига) Жарка Радаковића, "Средишња пустиња" (Лагуна) Миомира Петровића, "Ноћна пројекција" (Академска књига) Ота Хорвата, "Без" (Лом) Боре Chosića и "Савршен антиталенат за срећу" (Академска књига) Небојше Миленковића.

У ужем избору за 25. Виталову награду су и песничке збирке "Док тонемо у мрак" (Повеља) Гојка Божовића и "Уради сам" (Културни центар Нови Сад) Дејана Алексића, као и наративна поема "Деца" (Лом) Милене Марковић, саопштио је Витал.

Ту су и збирке прича "Сазревање модрица" (Арете) Данила Лучића и "Приче о Адаму" (Енклава) Лазара Павловића, као и књиге есејистике и научне публицистике "Агон и меланхолија: живот и дело Милоша

Црњанског" (Академска књига) Горане Раичевић и "Кључ од Косова" (Албатрос плус) Бошка Сувајџића.

Чланови жирија Драган Бабић, Драган Јовановић Данилов и председник Владимир Гвозден, разматрали су више од 200 пристиглих наслова, а из Витала је најављено да следи најужи избор кандидата почетком фебруара, док ће "Златни сунцокрет", који подразумева диплому и новчани износ, бити уручен крајем фебруара у Београду.

Како је наведено, пажњу жирија су привукле "пре свега књиге које опрезно испитују могућности и границе

језика и знања, које као што бива у временима великих криза стреме ка ученом незнању, ка скромности удруженој са врлинама стварања". Према оцени жирија, књиге уврштене у ужи избор се "међу већим бројем квалитетних дела издвајају због уверљивог, изазивачког односа који граде између текста и света, документа и фантазије, великих и малих

прича".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести