Сави Дамјанову награда „Арт-Анима”

Писац, есејиста, историчар књижевности и редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, Сава Дамјанов, добитник је награде „Арт-Анима”, која се у оквиру истоименог Фестивала фантастичне књижевности већ пет година додељује за допринос промоцији те врсте прозног стваралаштва.
Sava Damjanov  Foto: Dnevnik.rs
Фото:   Сава Дамјанов  Фото: Дневник.рс

Дамјанов је награђен за дугогодишњи истраживачки рад у области фантастике у српској књижевној традицији.

Анализирајући многобројне романе, драме, епове и друга дела српских стваралаца, својим научним радом Дамјанов је понудио јасан историјски преглед различитих типова књижевне фантастике присутних на овим просторима од средњег века до данас, укључујући њихов развојни ток и специфичности,  наведено је у образложењу.  Дело Саве Дамјанова незаобилазни је књижевнотеоријски увид у историју српске књижевне фантастике, при чему нарочито важне сегменте његовог деловања чине научне студије и уреднички подухвати. Корени модерне српске фантастике – фантастика у књижевности српског предромантизма (студија), Нова (постмодерна) српска фантастика (антологија прича српске постмодерне), Постмодерна српска фантастика (антологија), Вртови нестварног – Огледи о српској фантастици (студија).

Награда ће бити уручена 2. Јуна

Значај рада Саве Дамјанова на промоцији српске књижевне фантастике није омеђен само оквирима домаће књижевне сцене те је антологија „Постмодерна српска фантастика” 2004. доживела је издање на украјинском језику и проглашена за најбољу страну књигу објављену у Украјини те године.  Књижевноисторијско и критичарско-есејистичко интересовање и посвећеност фантастици Дамјанов је потврдио и својим белетристичким делом, а неке од његових прича уврштене су у антологијске изборе.

Дамјанову ће награда „Арт-Анима” бити уручена 2. јуна у клубу галерији „Полет” у Београду у оквиру 5. Фестивала фантастичне књижевности „Арт-Анима” и том приликом биће уприличен и разговор са лауреатом, који ће водити Милош Јоцић, асистент на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду.  Награду „Арт-Анима” до сада су добили Зоран Живковић, Горан Скробоња, Жика Богдановић и Илија Бакић.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести