СЕЛИМИРУ РАДУЛОВИЋУ НАГРАДА „ЈАНКО ШАФАРИК” Човек је дете књиге

Народна библиотека Србије обележила је 192 године постојања и том приликом је Национална награда из области библиотечко-информационе делатности и културе „Јанко Шафарик” за укупан допринос библиотекарству у Републици Србији уручена управнику Библиотеке Матице српске Селимиру Радуловићу.
2
Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Како је оцењено, Радуловић, који је на челу БМС од 2014, библиотекарску каријеру посветио је повезивању библиотека, а у својој установи унапређивању инфраструктуре и улагању у издавачку делатност, уз приређивање тематских и других изложби.

Примајући највеће  признање у свету српског библиотекарства, управник Библиотеке Матице српске је указао на то да је „човек дете природе, али и дете речи, дете књиге, па у заједници речи и књиге тражи и налази повељу своје слободе”.

„Ово наше сабрање, данас, позив је да се обасја култни профил књиге, да смисао књиге, ако хоћемо да преживимо, претпоставимо бесмислу савременог света, бесмислу ријалитија и друштвених мрежа. Да бисмо уредили државу, народ, породицу, сваког појединца, да бисмо се суочили с призорима светоспасоносним, морамо се вратити вековечитом огњишту књиге. Није без разлога речено – између књиге писања и књиге стварања може се повући знак једнакости”, поручио је Радуловић.

Иначе, поводом прославе Дана Народне библиотеке Србије, у холу испред централне читаонице, у специјалној витрини изложена је чувена рукописна књига „Ивићево четворојеванђеље” из 1570. године.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести