Шкотски књижевник Ендру Круми пред Новосађанима на ПРОСЕФЕСТ-у

НОВИ САД: Четвртог дана ПРОСЕФЕСТ-а, међународног фестивала прозног стваралаштва у Новом Саду, награђивани шкотски књижевник Ендру Круми представио је вечерас публици своје дело “Тајно Знање”.
1
Фото: Youtube Printscreen

Ендру је као писац већ одавно препознатљив глас у шкотској књижевности. Аутор је осам романа који су преведени на 15 језика, а његов 7. роман “Тајно Знајње” једини је преведен на српски језик.

Како Ендру за Тан‌југ истиче, ово је први пут да је дошао у Србију, а посебно му се свидела енергија и гостољубивост која влада међу људима.

"Што се тиче моје књиге, реч је о једној музичкој партитури која је изгубљена и заправо она представља то ''Тајно Знање'' о којем сам писао. Када почнем да пишем књигу, не знам куда ће ме одвести и да ли ће бити награђивана", рекао је Круми.

Он је навео да овим романом жели да погоди радозналост читалаца и да читају књигу чак иако до краја нису сасвим сигурни о чему је реч, како би одржао њихову радозналост.

"Моје књиге су намењене онима који су заинтересовани за историју, музику, филозофију и спознају неких идеја. Тренутно пишем нову књигу која ће изаћи следеће године, а реч је о Бетовену пошто сам веома заинтересован за музику, а од моје српске преводитељке зависи да ли ће се наћи код вас", казао је шкотски писац.

Круми је освојио награду “Northern Роцк Foundation”, највећу књижевну награду у Великој Британији, за роман "Спутник Цаледониа", који је објављен 2008. године.

Ово је 16. издање ПРОСЕФЕСТ-а који је основан са намером да се књижевност врати својим коренима, тачније живом и непосредном контакту аутора са читалачком публиком.

Из тог разлога током трајања фестивала, еминентни домаћи и страни писци читају у јавним просторима своја дела, разговарају са публиком али и одлазе у институције где се књижевност програмски изучава - гимназије и факултете и воде разговоре са ђацима и студентима.

Након двогодишње паузе када смо били онемогућени да се звог пандемије дружимо са публиком, поново се дружимо у клубу Трибина младих и враћамо фестивалу његовом циљу, а то је контакт са публиком и жива реч, али и поново се враћамо младој читалачкој публици која је кључни фактор поред писаца, рекла је Мирјана Фрау Гардиновачки, уредница ПРОСЕФЕСТ-а.

Она наводо да је јако велико и пријатно изненађење заинтересованост ученика и генерално младих људи за писану реч, јер млади људи читају, а књижевност увек пронађе пут до својих читалаца.

До сада је у оквиру ПРОСЕФЕСТ-а одржано више од 300 сусрета са публиком, а програмима је присуствовало више од 50.000 углавном младих посетилаца.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести