Светски дан(и) поезије у Новом Саду и Београду

Светски дан поезије, који се обележава 21. марта сваке године у свим значајнијим културним центрима света, ове ће године у Матици српској бити посвећен стваралаштву академика Милосава Тешића.
r
Фото: pixabay.com

Програм на којем ће бити представљена и његова позната збирка „Калопера Пера”, почеће у 19 часова, а најављено је да ће, поред једног од најзначајнијих савремених српских песника, говорити и проф. др Александар Јовановић, проф. др Радивој Микић и проф. др Зорана Опачић. 

И Друштво књижевника Војводине ће обележити  Светски дан поезије, традиционалним окупљањем тачно у подне на платоу испред просторија ДКВ у Новом Саду (Браће Рибникара 5). Том приликом своје стихове говориће Валентина Чизмар, Стеван Брадић, Бранислав Живановић, Петар Антолович, Зденка Валент Белић, Ана Николина Урсулеску, Весна Кораћ, Саша Нишавић, Виктор Радун, Сања Петровић, Тимеа Биро, Бранислав Зубовић, Саша Сабадош, Никола Оравец и Миодраг Петровић, а брига о музичком уводу поверена је студентима виолине Академије уметности у Новом Саду.

Подсетимо, Унеско је прогласио Светски дан поезије 1999. с циљем да се ода признање националним, регионалним и интернационалним поетским покретима, кроз промовисање и подстицање читања, писања, објављивања и проучавања поезије широм света. Овај дан осмишљен је с намером да се јавност подсети на снагу и важност песничке речи, која је на маргини друштвеног интересовања, а такође и да се подржи језичка разноликост.

Иначе, најављено је да ће, кроз различите програме и у присуству аутора из неколико европских земаља и Србије, Светски дан поезије бити обележен и у Културном центру Београда, од сутра до 23. марта, фестивалом који ће у фокусу имати однос савремене поезије и града - бавећи се питањима како читати град, ако је град поетски текст којим језиком је исписан: у везаном или слободном стиху поетска разгледница или загонетни палимпсест, мегаполис или паланка… Одговори ће се тражити кроз поезију аутора и ауторки од Сарајева до Никшића, од Беча до Београда.           

М. С.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести