У Агориној Новој библиотеци „33”: „Међупросторје” Далибора Томасовића

Издавачка кућа “Агора” покренула је нову библиотеку под називом „33“, која ће младим ауторима до 33 године “отворити врата за књижевни афирмитет и промовисати квалитетно савремено стваралаштво у домену поезије, прозе и есејистике”.
Међупросторје
Фото: Међупросторје

Уредништво ове библиотеке чине: Сава Дамјанов, Јовица Аћин, Гојко Тешић, Владимир Пиштало и Ненад Шапоња. Прве књиге које отварају ову библиотеку су “Лаб текста” Милоша Јоцића (есеји и радови о авангардној, неоавангардној и постмодерној српској књижевности) и роман “Међупросторје” Далибора Томасовића, објављен крајем 2020.

- Оно што су дефинитивно значајни атрибути овог романа јесу оригиналност, тј. самосвојност, будући да је реч о особеном рукопису са апсолутно личним печатом, којим је аутор остварио можда и највећи изазов херметичног писца – да исприча Причу, али да притом не одустане од заумне лавиринтске форме, да текст прожме интертекстуалним, метатекстуалним и хипертекстуалним пасажима, и створи рукопис који кореспондира са постулатима ергодичке књижевности. Између заумног, аутопоетичког, призивајући сопствене филозофије постојања и стварајући симулакрум текста илити ону бартовску “експлозију текста“, а све то у једном значајном експерименталном подвигу који је добро познат из поетике како српског, тако и шире европског постмодернизма, у подвигу “семантизације форме”, овај роман сасвим смело, али аутентично промовише високу литерарну и естетску вредност савременог стваралаштва - наводи Сава Дамјанов о овој првој прозној књизи у “Агориној” библиотеци “33”.

Далибор Томасовић (1989) је рођен у Сомбору, а живи и ради у Новом Саду. Његова прва збирка песама под називом “Онисм” је 2018. добила награду “Млади Дис”, у оквиру манифестације “Дисово пролеће”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести