"У пожару светова" биографија Иве Андрића

БЕОГРАД: Пред читаоце 2. априла стиже прва свеобухватна биографија нашег нобеловца Иве Андрића у мајсторски написаној биографији "У пожару светова" Михаела Мартенса, најавили су из издавачке куће Лагуна.
i
Фото: Tanjug (Ilustracija)

Издање прати Андрићев јединствен животни пут и слика импресивну панораму европске историје 20. века.
Наслов књиге "У пожару светова" парафраза је реченице из Андрићеве приче "Жена на камену" јер, према речима аутора ове књиге, најбоље илуструје Андрићев политички живот: "Сагорети без остатка, изгубити се у општем пожару светова као ватра у ватри".

На неколико стотина страница Мартенс детаљно и на основу темељног познавања Андрићевог дела, преписке, архивске грађе и коришћене литературе, описује Андрићев живот од рођења у Босни, преко сарајевског атентата и дипломатске службе у Берлину, па до живота у Београду под окупацијом, када пише дела која ће му донети светску славу, а приклањање Андрића новој власти после ослобођења посебно су интригантан део ове исцрпне и поуздане биографске студије.

Аутор биографије Михаел Мартенс (Хамбург, 1973) немачки је новинар и писац, дугогодишњи политички дописник листа „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ и стручњак за балканска питања.

Књигу "У пожару светова" сви заинтересовани моћи ће да нађу у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести